Вдигат с 300 лева заплатите на най-бедните митничари (обзор)

Заплатите на най-ниско платените митничари ще се повишат с между 200 и 350 лева в следващите две години, съобщи шефът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов. Най-ниските заплати в сектора са 600 лева бруто и не са променяни с години.

Според Танов, въпреки че увеличението на заплатите не е начинът за пълно справяне с корупцията, те ще са елемент от процеса. Голяма част от митничарите не са корумпирани и разчитат само на заплатата си, посочи той.

За останалите митничари също ще има стимули. За тези, чиято годишна оценка е отлична, увеличението на заплатите може да бъде с до 15%, за тези, представили се добре - до 10%, а за останалите - до 5 на сто.

Митническият шеф коментира още пред сутрешния блок на Bloomberg TV България, че настоящата година ще е по-трудна за ведомството му от предходната, тъй като трябва да бъдат изпълнени високи цели за приходите. Общо очакваният ръст за 2015 и 2016 г. е 17 на сто, посочи Танов.

По думите му освен увеличение на заплатите в митниците предстои и съкращение на администрацията. Причината е, че до 2020 г. трябва да бъде въведена платформа за електронна работа на ведомството, което ще автоматизира процесите.

Според Танов цените на бензина и дизела могат да бъдат „много по-ниски, отколкото са в момента“. Митническият шеф изказа подозрение, че на пазара ако не картел, то поне има някаква уговорка между търговците.

Заблуда е, че контрабандата на горива идва от внос, напротив, тя идва само от вътрешния пазар, а „вносът трябва да се стимулира, защото е единствената възможност поради по-ниската цена на горивата, да повлияе върху крайната цена“, изказа мнението си Танов.

Той допълни, че досега ръцете на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която разследва пазара на горива, са били вързани, тъй като заради законови пречки ведомството не е разполагало с цялата информация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини