Експерти на дебат за бежанците: Пътят към ада е постлан с добри намерения

Пътят към ада е постлан с добри намерения - така бившият шеф на Националната разузнавателна служба генерал Кирчо Киров коментира събраните на донорската конференция в Лондон 10 милиарда щатски долара. Парите ще бъдат разпределени между държавите в близост до Сирия, като средствата ще се използват за помощ и приютяване на бежанците.

Темата бе разисквана в ефира на БНТ1 в предаването „Референдум“, като в дебата освен ген. Киров се включиха още генерал Чавдар Червенков от Центъра за изследване на демокрацията, Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика, Любомир Кючуков, директор Институт за икономика и пазарни изследвания, арабистът Владимир Чуков и университетският преподавател Тони Николов.

Според Кирчо Киров разпределението на бежанците и парите за тях ще помогне, но няма да спре огромния поток от мигранти.

„Основната причина за бежанската вълна е войната – гражданската и тази срещу „Ислямска държава“, обясни Киров.

Генерал Чавдар Червенков се съгласи с тезата и потвърди, че освен финансови, трябва да се търсят и други решения.

„Донорската конференция в Лондон събра 10 милиарда долара за бежанските лагери в Йордания, Ливан и в по-малка степен в Турция. Това е много важно, защото изследване от последните дни показва, че 25% от бежанците в Йордания искат да напуснат и да тръгнат към Европа. Много по-добре за България е тези хора да останат близо до мястото, където са живели и може би някой ден ще се върнат“, разясни Весела Чернева.

Любомир Кючуков засегна ситуацията в Германия.

„Положението е цунг-цванг (няма ползезен ход – б.а.). Бежанците тръгнаха към Германия, защото изгубиха надежда, че ще могат да се върнат по родните си места. Турция пък до голяма степен инструментализира политически въпроса“, каза Кючуков.

Арабистът Владимир Чуков припомни статистически данни.

„Миналото лято, според ЕВРОСТАТ, сириийците сред бежанците бяха около 23%. Съвсем наскоро излезе ново изследване, според което трите нации, които минаваха през Македония – сирийци, афганистанци и иракчани, бяха 90 на сто от потока. Тоест Европа успя да наложи само гражданите на държавите, които имат нужда, да бъдат допускани в ЕС. Преди това имаше украинци, косовари, които получиха червен картон. В момента около 1 милиона са сирийците, които са обсадени в Халеб. Те са потенциални бежанци“, каза Чуков.

Тони Николов обясни, че „докато не се реши проблемът с войната, никой в Европа не може да спи спокойно. Тези 10 милиона евро са добро решение, но не и глобално. Търсим да спрем бежанската криза, а не как да се спрем войната“.

Според изследването на социологическата агенция „Алфа рисърч“, което се прави по време на „Референдум“, 39.1% одобряват отпускането на парите и вярват, че ще помогнат. 48.4 на сто смятат, че това няма доведе от намиране на решение, а 12.5 процента нямат мнение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини