М. Димитров: Списъкът на синдиците не отговаря на въпроса кой източи КТБ

Мартин Димитров, заедно с други депутати, води дело за международното разследване на КТБ. "Докладът би трябвало да е готов, но нищо от този доклад не е оповестявано. Ние искаме да прочетем това международно разследване, но не го получаваме с аргумента, че ако бъдат разкрити, може да бъдат в конфликт на интереси, можело да попречат на разследването, обясни Димитров пред Нова тв. 

Той каза, че първото дело е било миналата седмица, а тези дни се очаква да представят писмената си защита.

Вчера синдиците на Корпоративна търговска банка публикуваха списъците с имената на политици, магистрати и на партии, които са имали пари в банката. Оповестен е и списък с търговски дружества, имали депозити и кредити в банката, обявена в несъстоятелност. И редица финансови институции, включително банки, финансови фондове и застрахователи, имат пари в КТБ.

В списъка с физическите лица присъстват сметките на министъра на културата Вежди Рашидов, както и на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Влогове в КТБ са имали редица експерти или техни близки, участвали в държавни енергийни дружества и ресорната регулаторна комисия. Също така има множество имена на представители на ДАНС, прокуратурата и съдилищата в страната.

Според Мартин Димитров каза, че няма лошо, че те са си имали депозити в банката, но трябва да докажат от къде имат тези милиони. Депутатът обаче посочи, че част от тези хора с пари в КТБ, не ги вижда в прихващанията. Тоест вероятно те са си изтеглили парите от банката предварително. Което пък означава, че много хора са знаели, че КТБ ще фалира.

Тези данни са малка част от истината. Тези данни не ни позволяват да отговорим на големия и важен въпрос кой източи КТБ. А как става източването на една банка - теглят се кредити, които не се връщат, коментира Мартин Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес