Заев заплаши с импийчмънт президента Георге Иванов

СЗО реши: Транссексуалността не е умствено заболяване

Орбан плаши с нова европартия Вземете пример от нас с Австрия, съветва унгарският премиер

Тръмп не спазил обещанието да звънне на Ким в неделя

400 килограма канабис са открити в български камион във Франция

Министър иска да преброи ромите в Италия Хор от критики посрещна инициативата на МВР шефа Матео Салвини

Тръмп: За да се справим с мигрантите, трябва да отнемаме децата им

Шут в задника за най-красивата метеороложка

Русия ще въведе допълнителни вносни мита за стоките от САЩ

Кравата Пенка се връща в стадото си, чака гости от Европарламента

Парагваец се появи на собственото си погребение

Македонският парламент ще приеме договора с Гърция по съкратената процедура

Пуснаха срещу подпис от ареста 25-годишният кмет на Войнягово

91 на сто от шофьорите се смятали за безгрешни (обзор) България е начело по жертви на катастрофи в ЕС, а едва 9% признават, че карат рисково

Спецсъдът отказа да прекрати делото срещу Москов за турските ваксини Защитата иска премиерът Борисов да бъде разпитан като свидетел

Ромска организация плати таксите на студенти от ВТУ

Центърът за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” във Велико Търново подпомогна четирима студенти от Община Павликени, като плати таксите им за обучение във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Средствата са отпуснати по проект „Предоставяне на услуги за участие в изследване на ромската интеграция на местно ниво в община Павликени”, финансиран по програма LERI (Местни инициативи за ромско овластяване) на Агенция на ЕС за основни човешки права и целят да подпомогнат активни ромски студенти да завършат висше образование.

Финансова помощ в размер на една студентска такса за втори семестър на учебната 2015/2016 г. за обучение във ВТУ е предоставена на стедентите Стефан Стефанов от специалност „История и съвременност на ЕС –Европейска интеграция”, на Валентин Василев изучаващ „Социална педагогика”, на Йорданка Димитрова от специалност „Предучилищна и начална училищна педагогика и на Любен Любенов , който е първокурсник по „Предприемачество в социалната сфера”.

Студентите се задължават да участват в инициативи и кампании на ЦМЕДТ „Амалипе“ и Център за Развитие на Общността в Павликени за активизиране на местното ромско население. Като първата им инициатива е сформиране на доброволческа група, която да подпомогне дейностите по работа за мотивиране на младежи от малцинствата да кандидатстват във висши училища, както и работа с ромски родители да насърчават децата си да кандидатстват в университет.

Студентите са ангажирани и със застъпничество пред община Павликени за създаването на общински фонд за подкрепа на студенти.
През последните 4-5 години се повишава обрзователното ниво на ромите в Павликенско. До скоро в общината е имало само двама роми с висше образование, много деца са отпадали от училище преди да завършат 8 клас, а процентът на ромите-среднисти е бил незначителен.

Към момента случаите на отпаднали преди завършване на основно образование са изключения, над 60 % от ромските младежи учат в средни училища, а студентите са шестима като някои са стипендианти на Ромския образователен фонд.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.