Братските страни Куба и Китай ще ни помагат по физическо

Сътрудничество в областта на спорта с Куба и Китай да започне България - това одобри на днешното си заседание Министерския съвет.

Първата договорка е с Генералната администрация на спорта на азиатската държава. Общата помощ между София и Пекин ще се състои в обмен на експерти, консултанти, треньори и специализирани административни кадри.

Ще се цели и постигане на двустранен подход в борбата срещу употребата на забранени в спортната практика медикаменти и методи чрез обмен на експерти, изготвяне на публикации и материали по въпроси, свързани със спорта, спортното развитие и тренировъчните системи, участието в среши, семинари и симпозиуми са част от мерките, заложени в проекта.

Относно Куба министрите решиха, че ще бъде подписан договор за сътрудничество в областта на физическата култура родното спортно ведомство и Министерството на младежта и Националния институт за спорт, физическо възпитание и отдих в Хавана.

Предвижда се организирането на програми за подготовка на спортисти, обучение и квалификация на треньори и спортисти, академичен обмен, борба с допинга, обмен на информация, документация, учебни и методологични материали в областта на научния интерес, свързан със спорта, и други дейности.

Двете страните ще стимулират и участието на учители, преподаватели и специалисти в семинари, курсове и научни конференции, организирани от двете държави в областта на физическата култура, спорта и отдиха.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика