Алексей Петров видя връзка между атентата срещу него и изчезването на Сертов

Разкритото покушение било приятна изненада

Бившият съветник в ДАНС и сочен за тартор на бандата „Октопод“ Алексей Петров видя връзка между неуспешния атентат срещу него и мистериозното изчезване на бившия шеф на агенцията Петко Сертов.

Бившият агент 1 по сигурността беше в неизвестност 38 дни, след като напусна дома си на 5 декември 2014 г. И до днес подробности за отсъствието му няма. Разбра се само, че на влизане през ГКПП-Кулата Сертов заявил, че не е бил жертва на престъпление.

„Аз съм заемал наистина позиции по времето на кабинета на г-н Сертов. Даже се замислих преди дни дали това, което се случи с него - насилието, което беше упражнено спрямо него, та му се наложи да отиде дори в чужбина, няма някаква логична връзка и с това, което стана с мен“, коментира вчера Петров.

На 29 октомври м.г. мерцедесът, в който Петров пътуваше с шофьора си, беше атакуван с гранатомети. Като по чудо двамата оцеляха, защото снарядите се приплъзнаха по бронирания автомобил.

Преди дни в ареста с обвинение, че е организирал покушението, бе вкаран украинецът Роман Логвиненко (47 г.). Издирват се извършителите Артьом Темпинский и Максим Чорний и помагачът им Йевен Балков.

„Извършителите нямат значение - те са жертви на поръчителите и организаторите. Това не е филм, а реалността, колкото и брутална и невероятна да ни изглежда“, коментира вчера Петров.

Той отхвърли версията, че е бил поръчан заради експулсиране, докато работел в ДАНС. И отказа да коментира дали е помогнал на прокуратурата с личното си разследване, за което бе обявил 100 000 долара награда за достоверна информация за покушението. Уточни, че е получавал обаждания и че е давал възнаграждения, но голямата награда стои. Посочи също, че осветляването на стрелците и организатора им е сигнал за „сериозен международен авторитет и респект срещу престъпния свят“.

„Прословутият български песимизъм беше връхлетян от приятна изненада на разкритията на полицията. Това е знак за сериозен професионализъм и потенциал. Това е стимул за служителите в правосъдната система“, добави Петров.

Изявлението си направи на влизане в спецсъда за делото „Октопод“. Там бе разпитана вдовицата на банкера Георги Цветанов, който издъхна наскоро при катастрофа. Петров отговаря, че го е пребил с лопата през 1998 г. Вчера съпругата на Цветанов не помнеше почти нищо от случилото се тогава. Разпитана беше и зам.-шефката на ЦИК Мария Мусорлиева, която по това време била пълномощник при изповядване на сделка, но също нямаше ярки спомени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право