Затворите ни стават европейски до декември

До 1 декември България ще се постарае да изпълни препоръките на Европейския съд по правата на човека и да подобри условията за живот в затворите, така че те да отговарят на евронормите.

Това заяви зам.-министърът на правосъдието Красимира Филипова. Заедно със Свилен Цветанов, вр.и.д. шеф на ГД "Изпълнение на наказанията" тя откри реновираното затворническо общежитие в Разделна.

С 1, 686 млн. лв. безвъзмездно финансиране от Норвегия за 5 месеца там бе направен основен ремонт. Към всяка от 68-те стаи за по трима души вече има санитарен възел. Обновени са покривът, дограмите, осветлението, столовата и останалите общи помещения.

Сумата е част от близо 14 млн. лв. от Норвежкия финансов механизъм, предназначени за реконструкции в 10 звена за лишаване от свобода у нас. 8 от обектите са вече готови. До юни ще бъде приключен ремонтът на затвора в Стара Загора, който ще разполага и с алтернативни резервоари с помпи, за да се гарантира редовно снабдяване с вода.

В същия срок ще бъде готово и новото затворническо общежитие към Бургаския затвор в с. Дебелт, което ще е за 450 души. Още ремонти в местата за лишаване от свобода са предвидени и в капиталовата програма на ГДИН.

Един от заложените в нея проекти е реконструкцията на Варненския затвор. Докато тя трае, част от лишените от свобода ще бъдат местени в Разделна, където е обособена зона с повишена сигурност с 4 килии. "През последните 4-5 г. лишените от свобода намаляват и вече не сме страната с най-пренаселени затвори в ЕС", коментира Цветанов. Според него в момента ефективни присъди у нас изтърпяват около 7400 души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони