Дрога, хит сред учениците, може да убие от първия път

Нова дрога, станала хит сред учениците, може да доведе до летален край още от първото взимане. При последните случаи в Русе осем младежи са настанени в психиатрия с тежки разстройства и агресивни прояви, след като са пушили от опасен "чай".

Според разследващите дозите от билката, която вероятно са пушили младежите, са пълни с амфетамини, съобщава Нова тв.

На летището в София само за последната година са хванати 100 000 дози на обща стойност 5 милиона лева. "Разликата между добре познатите наркотици - кокаин, амфетамини, марихуана - и тези нови синтетични наркотици е, че още при първото взимане може да се стигне до летален изход. Много често децата получават инсулт или се парализират за цял живот", обясни в „Здравей, България" по Нова телевизия Стефан Бакалов, началник отдел в митницата на Летище София.

Той поясни още, че тази нова дрога може да се купи дори от интернет.

"Това става изключително лесно. Има стотици сайтове, през които можеш да си ги поръчаш. Това е проблем в целия свят, трудно се достига до залавянето на такава пратка, тъй като сайтовете са с криптиран софтуер", уточни Бакалов.

"Един килограм синтетичен канабис в интернет струва 1000 долара. С доставката да стане 1100 долара. От един килограм се правят около 10 000 дози. Всяка една струва между 30 и 50 лева. Представете си каква е печалбата - много по-голяма дори и от кокаина", поясни още Стефан Бакалов.

"Тези синтетични наркотици се появиха на пазара у нас 2010 г. Тогава успяхме по най-бързия начин да вкараме много от веществата в забранителния списък. Затова, ако веществото към момента е забранено, няма проблем да има наказателно преследване. Дори и да не е забранено, намираме начин да го конфискуваме", допълни той.

Коментари

Задължително поле