Бензинът в САЩ пада до 26,5 цента за литър

Цената на бензина по бензиностанциите в САЩ скоро може да до 1 долар за галон, което прави около 26,5 цента за литър, прогнозира The Wall Street Journal.

Цената на петрола от юни 2014 г. се е понижила от 107 долара до 30 долара за барел, като в същото време цената на американския бензин е паднала с 44% и вече е под 2 долара за галон.

В САЩ дори има райони, в които бензинът вече се продава за малко над 1 долар за галон.

В момента средната цена на бензина в САЩ е 1,73 долара за галон.

Най-евтиният бензин се продава в град Оклахома - 1,11 долара за галон, макар средната цена за едноименния щат да е 1,47 долара за галон.

В понеделник цената на петрола се понижи до 27,94 долара за барел в САЩ и ако продължи да намалява, то бензиностанциите в цялата страна ще започнат да продават при цени, каквито не сме виждали от 1990 година, посочва Wall Street Journal.

В Средния Запад на САЩ има огромно свръхпредлагане на бензин, а рафинериите скоро могат да получат достъп и до още по-евтиния канадски петрол и пазарът ще бъде пренаситен не само от бензин, но и от суров петрол, посочва анализаторът Патрик де Гаан, цитиран от изданието.

Това пък може да доведе до силно понижаване на цените. Твърде евтиният петрол пък може да принуди рафинериите по-бързо да се избавят от запасите от зимно гориво.

Най-ниските цени на петрола от едно десетилетие насам обаче все още не се отразяват в същата степен и в Европа, където данъците върху горивата са сред най-високите в света. В Швеция цените на бензина паднаха с 18%, откакто петролът започна да поевтинява, но търсенето се сви с около 3%. Във Великобритания, където цените на бензина се сринаха с 20% от юни на 2014 г., търсенето падна с 1,8%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес