ИДИЛ нападна бежански лагер в сирийския район Ел-Бахр, взели са заложници, сред които и европейски граждани

Без напредък по преговорите за Брекзит

Шанс за България: „Викингите“ трагични като гост

На 18 октомври 2018 да почерпят

Вижте къде е отведен Северин Красимиров след кацането му в София (ВИДЕО)

В Германия е предотвратен терористичен атентат на „Ислямска държава“

Главният архитект на сръбската столица Милутин Фолич: В Белград, като в София, убеждаваме хората да слязат от колите си Създават един от най-дългите паркове в Европа и мост-произведение на изкуството

Български светини в сърцето на Кападокия Изложбата представя фотографии на културни обекти като Рилския манастир, Боянската църква, Тракийската и Казанлъшката гробници

Изчезваме по естествен път 4,9 млн. остава населението на България до 2070 година, сочи доклад за националната сигурност

Премиерът Борисов: Толкова ежедневни станаха спорове на патриотите, че не намирам за интересно дори да ги коментирам (СНИМКИ И ВИДЕО) В Брюксел получил извинения от всички, подвели се по клеветническата кампания за убийството на Виктория Маринова

Нужни са 10,5 млрд. лв. за пътна безопасност Лошите шосета водят до 19 пъти повече загуби от катастрофи

ДДС при ползване на имот от шефа на фирмата

Пуснаха под гаранция шофьора, блъснал момче на пешеходна пътека в Своге

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 октомври 2018

163 млн. лв. получава спешна помощ 237 обекта от системата ще бъдат подпомогнати и обновени

С 83% по-ниски сметки за парно в Пловдив след преустройство на сградната инсталация

С 83% средно на клиент по-ниски сметки за парно плащат абонатите на EVN Топлофикация в Пловдив в първата пилотна кооперация, чиято сградна инсталация е преустроена от вертикален в хоризонтален тип. Това стана ясно при промотиране на проекта „Феникс“ на EVN Топлофикация в първата пилотна сграда, намираща се зад Съдебната палата в Пловдив на ул. „Хан Кубрат“ 8.

Тя е построена през 1975 г., има 7 етажа с по 4 апартамента на всеки. Ремонтните работи по сградната инсталация са отнели 15 работни дни, а дейностите вътре в апартаментите са приключили за 3 дни. По 377 лв. с ДДС на всеки един от 28-те апартамента пък е струвало преустройството на общите части на сградната инсталация, но те са поети от EVN и фирмата изпълнител „Меком“ ООД, тъй като проектът е пилотен.

Разходите по преустройство вътре в апартаментите са били между 600 и 700 лв. и са заплатени от собствениците, но се очаква да бъдат избити за един отоплителен сезон.
Според живеещите в блока на „Хан Кубрат“ 8 разултатите са впечатляващи и това то го усетили със сметките си за януари 2016 г. – те били с 83% по-ниски средно на клиент спрямо същия месец на 2015 г., когато инсталацията била от стария вертикален тип.

През януари 2015 г. средната сметка за топлинна енергия за сградната инсталация била 23,37 лв. с ДДС, а сега – 3,94 лв. С инсталиране на индивидуални топломери на входа на апартаментите отпада и необходимостта от индивидуални разпределителни устройства (ИРУ) на самите радиатори. По този начин всеки клиент може сам да контролира топлоподаването още на входа на жилището.

Ако реши да спре топлодаването към имота си, той ще заплаща вече единствено минимални разходи за сградна инсталация.

При сградните инсталации от вертикален тип тръбите за парно преминават от избите до последния етаж през всички етажи и стаи, разположени една под друга. Вертикални са инсталациите в сградите, строени основно до 1990 г., а това са предимно панелни жилища. В тях има вертикални щрангове, които не позволяват меренето с индивидуален топломер. Оттам идват големите сметки за парно, тъй като няма реални измерители.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.