ЕК: Напредъкът на България е достатъчен Съвет съпредседателстван от вицепремиер и представител на ВСС ще функционира след края на евромониторинга

Млада шофьорка се удари в три паркирани коли и тераса на къща в Смолян

Стартира строителството на Софийския околовръстен път от магистрала „Тракия“ до ж.к. „Младост“

Обявена за издирване ученичка от Търговище се прибра у дома

Херо се разбра с „Берое“

Библиотеката на София на 91 години А1 подарява на Столична библиотека интерактивно студио

Съдят мъж за закана за убийство, кражба на дърва и незаконно оръжие Жертви на обвиняемия са баща и син в Еленско

34-годишен мъж открадна паметна плоча от гробище в русенско село

Германия предлага международно контролирана зона за сигурност в Северна Сирия

Булчинска рокля на Дженифър Лорънс със собствена хотелска стая

Хърватия влиза в битката за новия завод на „Фолксваген“

Арест след силна музика

С 83% по-ниски сметки за парно в Пловдив след преустройство на сградната инсталация

С 83% средно на клиент по-ниски сметки за парно плащат абонатите на EVN Топлофикация в Пловдив в първата пилотна кооперация, чиято сградна инсталация е преустроена от вертикален в хоризонтален тип. Това стана ясно при промотиране на проекта „Феникс“ на EVN Топлофикация в първата пилотна сграда, намираща се зад Съдебната палата в Пловдив на ул. „Хан Кубрат“ 8.

Тя е построена през 1975 г., има 7 етажа с по 4 апартамента на всеки. Ремонтните работи по сградната инсталация са отнели 15 работни дни, а дейностите вътре в апартаментите са приключили за 3 дни. По 377 лв. с ДДС на всеки един от 28-те апартамента пък е струвало преустройството на общите части на сградната инсталация, но те са поети от EVN и фирмата изпълнител „Меком“ ООД, тъй като проектът е пилотен.

Разходите по преустройство вътре в апартаментите са били между 600 и 700 лв. и са заплатени от собствениците, но се очаква да бъдат избити за един отоплителен сезон.
Според живеещите в блока на „Хан Кубрат“ 8 разултатите са впечатляващи и това то го усетили със сметките си за януари 2016 г. – те били с 83% по-ниски средно на клиент спрямо същия месец на 2015 г., когато инсталацията била от стария вертикален тип.

През януари 2015 г. средната сметка за топлинна енергия за сградната инсталация била 23,37 лв. с ДДС, а сега – 3,94 лв. С инсталиране на индивидуални топломери на входа на апартаментите отпада и необходимостта от индивидуални разпределителни устройства (ИРУ) на самите радиатори. По този начин всеки клиент може сам да контролира топлоподаването още на входа на жилището.

Ако реши да спре топлодаването към имота си, той ще заплаща вече единствено минимални разходи за сградна инсталация.

При сградните инсталации от вертикален тип тръбите за парно преминават от избите до последния етаж през всички етажи и стаи, разположени една под друга. Вертикални са инсталациите в сградите, строени основно до 1990 г., а това са предимно панелни жилища. В тях има вертикални щрангове, които не позволяват меренето с индивидуален топломер. Оттам идват големите сметки за парно, тъй като няма реални измерители.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.