Оставиха в ареста пияния водач, убил двама при катастрофа в Пловдив

Орбан: Ако Турция пусне бежанците, ще трябва да използваме сила, за да защитим границите си

Транспортират в „Пирогов“ 16-годишна, пила по греша сода каустик

Аз-приятелят като поетическа сплав

Доведеният син на Стефан Данаилов: Лекарите го поставиха в медикаментозна кома, за да не се мъчи

Рекорден брой от 196 150 посетители отчита музей „Етър”-а в Габрово Статистиката е за деветте месеца на годината

Китай: С Вашингтон сме в „първа фаза“ от изготвянето на търговското споразумение

Осигуровки за шефове в няколко фирми

Верижна катастрофа затруднява движението край Мездра в посока столицата

Джина Стоева и Ивена отново запяха заедно

Външно: Препоръчваме на българите да не пътуват до Каталуния заради протестите, опасността е голяма

Съдът разпореди ново разследване за смъртта на дете на училищна площадка Родителите на 8-годишния Красимир продължават да водят гражданско дело за 600 000 лева срещу община Велико Търново

НВУ приема двойно повече курсанти през новата учебна година

Двойно повече курсанти ще приеме Националният военен университет /НВУ/ “Васил Левски” във Велико Търново през новата учебна година. 257 са обявените места, спрямо 138 през миналата година.

„Такъв прием не е имало през последните 16 години”, коментира ръководството на университета.

Началникът на НВУ бригаден генерал Пламен Богданов информира, че курсантите ще бъдат обучавани по 22 военни специализации. „Тазгодишният прием обаче ще е голямо предизвикателство поради две причини. Първата е малкият брой на завършващите средно образование, защото това са родените през 1997 г, когато е регистрирана най-малка раждаемост на деца в страната. А второто предизвикателство е голямата заявка за прием, която получихме от Министерство на отбраната”, обясни бригаден генерал Пламен Богданов. ПТой уточни, че броят на курсантите, които ще бъдат приети е определен на базата на необходимостта от конкретен брой специалисти за военните формирования.

„За тази година всички наши кандидати имат по-голям шанс да сбъднат мечтите си, защото предлагаме по-голям прием на курсанти. Кампанията стартира на 27 февруари, а финалът е на 12 юли. Тогава ще бъде оповестено и колко са приетите бъдещи офицери”, каза началникът на НВУ.

Бригаден генерал Богданов допълни, че няма да има промяна в изискванията за прием на курсантите. Кандидатите трябва да са пълнолетни, да нямат двойно гражданство, да не са следствени и осъждани, също така да бъдат психически и физически здрави. Те преминават общообразователен тест, тест по чужд език (английски, френски, немски), изпит по физическа подготовка, медицинско освидетелстване и психологична оценка на годността. Няма нови военни специализаии, по които да се извършва приема, няма ограничения и по полов признак.

От ръководството на НВУ съобщиха още , че оценките от матурите по биология, химия, математика, география, история, физика и философия могат да бъдат използвани от кандидатите вместо общообразователен тест. В НВУ ще признаят и оценките по същите предмети, положени през 2016 год. в други акредитирани университети.

След завършването си курсантите получават степен „бакалавър” по военна и гражданска специалност, звание „лейтенант” и гарантирана работа в структурите на Българската армия. Курсантите продължават да бъдат на пълна държавна издръжка. Те ще получават и всички полагащи им се стипендии и възможности за обучения в чужбина.

При гражданските специалности тази година бакалаври ще бъдат обучавани в редовна, задочна и дистанционна форма. Обявените специалности са 16, а планът е в редовна форма да бъдат приети 167 студенти, за задочна 217 и за дистанционна-15 души. Предвижда се и прием на 8 студенти от Украйна, които имат български произход. От тази възможност могат да се възползват и други кандидати, които имат българско потекло, информира бригаден генерал Пламен Богданов.

Новите специалности тази година са три. „Защита на населението и инфраструктурата” ще могат да изучават студентите във търновския факултет. В Шумен ще бъдат обучавани по „Електронни системи за охрана, наблюдение и контрол”, а в Долна Митрополия- „Авиационна електроника”.

„НВУ стартира кампанията още на 15 септември, когато представители на университета са участвали в откриването на учебната година в 16 средни училища. Предстоят срещи в 304 училища в 88 града. Курсанти ще бъдат командировани да направят презентации за НВУ в средните училища, които са завършили”, обяви бригаден генерал Пламен Богданов.

Предвижда се да бъдат проведени предварителни изпити и извън факултетите на университета- в Пловдив, Стара Загора, Сливен, Хасково, Добрич, Бургас, Кюстендил и Монтана. Първата дата е на 27 февруари в Пловдив.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.