НВУ приема двойно повече курсанти през новата учебна година

Двойно повече курсанти ще приеме Националният военен университет /НВУ/ “Васил Левски” във Велико Търново през новата учебна година. 257 са обявените места, спрямо 138 през миналата година.

„Такъв прием не е имало през последните 16 години”, коментира ръководството на университета.

Началникът на НВУ бригаден генерал Пламен Богданов информира, че курсантите ще бъдат обучавани по 22 военни специализации. „Тазгодишният прием обаче ще е голямо предизвикателство поради две причини. Първата е малкият брой на завършващите средно образование, защото това са родените през 1997 г, когато е регистрирана най-малка раждаемост на деца в страната. А второто предизвикателство е голямата заявка за прием, която получихме от Министерство на отбраната”, обясни бригаден генерал Пламен Богданов. ПТой уточни, че броят на курсантите, които ще бъдат приети е определен на базата на необходимостта от конкретен брой специалисти за военните формирования.

„За тази година всички наши кандидати имат по-голям шанс да сбъднат мечтите си, защото предлагаме по-голям прием на курсанти. Кампанията стартира на 27 февруари, а финалът е на 12 юли. Тогава ще бъде оповестено и колко са приетите бъдещи офицери”, каза началникът на НВУ.

Бригаден генерал Богданов допълни, че няма да има промяна в изискванията за прием на курсантите. Кандидатите трябва да са пълнолетни, да нямат двойно гражданство, да не са следствени и осъждани, също така да бъдат психически и физически здрави. Те преминават общообразователен тест, тест по чужд език (английски, френски, немски), изпит по физическа подготовка, медицинско освидетелстване и психологична оценка на годността. Няма нови военни специализаии, по които да се извършва приема, няма ограничения и по полов признак.

От ръководството на НВУ съобщиха още , че оценките от матурите по биология, химия, математика, география, история, физика и философия могат да бъдат използвани от кандидатите вместо общообразователен тест. В НВУ ще признаят и оценките по същите предмети, положени през 2016 год. в други акредитирани университети.

След завършването си курсантите получават степен „бакалавър” по военна и гражданска специалност, звание „лейтенант” и гарантирана работа в структурите на Българската армия. Курсантите продължават да бъдат на пълна държавна издръжка. Те ще получават и всички полагащи им се стипендии и възможности за обучения в чужбина.

При гражданските специалности тази година бакалаври ще бъдат обучавани в редовна, задочна и дистанционна форма. Обявените специалности са 16, а планът е в редовна форма да бъдат приети 167 студенти, за задочна 217 и за дистанционна-15 души. Предвижда се и прием на 8 студенти от Украйна, които имат български произход. От тази възможност могат да се възползват и други кандидати, които имат българско потекло, информира бригаден генерал Пламен Богданов.

Новите специалности тази година са три. „Защита на населението и инфраструктурата” ще могат да изучават студентите във търновския факултет. В Шумен ще бъдат обучавани по „Електронни системи за охрана, наблюдение и контрол”, а в Долна Митрополия- „Авиационна електроника”.

„НВУ стартира кампанията още на 15 септември, когато представители на университета са участвали в откриването на учебната година в 16 средни училища. Предстоят срещи в 304 училища в 88 града. Курсанти ще бъдат командировани да направят презентации за НВУ в средните училища, които са завършили”, обяви бригаден генерал Пламен Богданов.

Предвижда се да бъдат проведени предварителни изпити и извън факултетите на университета- в Пловдив, Стара Загора, Сливен, Хасково, Добрич, Бургас, Кюстендил и Монтана. Първата дата е на 27 февруари в Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини