Оправдаха бивши директори на мини "Марица изток"

С оправдателна присъда приключи делото срещу бившия изпълнителен директор на "Мини Марица-изток" инж. Иван Марков и заместника му инж. Гочо Христов.

На първа инстанция старозагорският окръжен съд оправда двамата по обвинението, че са ощетили държавната въгледобивна компания с близо 1 млн. лв.

Прокуратурата не успя да докаже тезата си, че двамата в качеството си на длъжностни лица са нарушавали служебните си задължения, като разделяли обществени поръчки за строителство на части, така че стойността на отделните части да е в границите до 100 хил. лева. Така според обвинението отпадало законовото изискване да се обявява конкурс и може свободно да се избира изпълнителят на поръчката.

Бившият директор на мините Иван Марков изрази задоволство от справедливото, по думите му, решение. Той още веднъж заяви, че обвиненията срещу него са били скалъпени. Разследването срещу двамата шефове се точи от 2009 г., когато те бяха освободени от постовете си. По делото трябваше да бъдат разпитани над 200 свидетели и вещи лица.

Прокурорът Алексей Ангелов обяви, че първо иска да се запознае подробно с присъдата и мотивите, след което ще обжалва пред Апелативния съд в Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право