Величко, който върна чанта с пари, получи награда от кмета на Стара Загора

Служба „Военна полиция“ отчете годишната си дейност

БСП – Бургас отдаде почит на Васил Левски

Красимир Каракачанов участва във възпоменателния митинг-поклонение по повод 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски

Концерт-спектакълът „Възрожденски разкази“ е подарък за великотърновци по случай 140-годишнината от Освобождението Събитието е посветено и на 170-годишнината от рождението на Христо Ботев

Директорката на НИНКН подписвала като селски кмет

Задържаха мъжа, откраднал 10 гълъба и заек от пернишкия зоокът

В Бургас раздават безплатно компост

Приморско с атрактивен щанд на Ваканция и СПА Експо

Французин и алжирец опитаха да минат границата с фалшиви документи

Започна кандидатстудентската кампания на Софийския университет

Издирват стрелец, ранил с въздушна пушка минувач

Наркодилър “изгоря” след сделка с хероин за 3,90 лв.

Ученици създават собствен туристически продукт Младежите забавляват туристи като аниматори

ВАС отхвърли иск във връзка с референдум за Морската градина

Министър Василева: Няма проблем с финансирането на депото край Благоевград

Всичко с финансирането на Регионалната система за управление на отпадъците в Благоевград е наред. Благодаря на кмета Атанас Камбитов, че в много бързо темпо реши проблема със забавените процедури и този наболял проблем скоро ще има своето решение. Това заяви в Благоевград министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Градоначалникът изрази увереност, че до началото на месец май работният проект ще е готов. Целта е, ако няма обжалвания на процедурите, до края на годината депото за битови отпадъци да е готово. Подсигуреното финансиране от държавния бюджет е в размер на 14 милиона лева и е за първия етап от строителството. Той не включва системите за компостиране и сепариране.

Общата стойност на проекта е за 26,5 милиона лева. Кметът поясни, че след изграждане на депото санкциите за общината ще отпаднат. В момента кметството има издадено строително разрешение и плаща 50% по-ниски отчисления. То ще се строи на площадката на съществуващото в момента сметище в Бучино на площ от 106 декара. Ще обслужва 5 общини – Благоевград, Симитли, Кочериново, Бобошево и Рила. Всички постъпващи в новото депо отпадъци ще бъдат третирани по безопасен за околната среда начин. „За 2 г. направихме невъзможното и успяхме с този проект. 2 години обаче ни забавиха псевдоекологични организации с дело във ВАС. Ако не бе така, сега депото щеше да е готово”, подчерта Камбитов.

Кметът разкри още, че община Благоевград ще поиска от МОСВ разширяване на ски зона „Картала” в Рила планина. Целта е да се построи поне още една модерна ски писта и инфраструктура, без да има презастрояване. Общината има дял в ски центъра, но частният инвеститор, който бе теглил кредит, не го обслужваше и банката кредитор стана собственик. „Ще водим преговори с въпросната банка, за да може общината да стане собственик на ски зоната, целта ни е всички съоръжения да са общински и ние да го стопанисваме този ски център”, уточни Атанас Камбитов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.