Множат се неверните сигнали за деца в риск

Сигналите за нарушаване на правата на детето се множат, но през последната година голяма част от тях са се оказали нереални. Това показва анализът за 2015 г. на Отдела за закрила на детето /ОЗД/, който отговаря за Варна и Аксаково.

Месечно инспекторите са получавали по 100-120 писма и сигнали, като само една четвърт от случаите са изисквали предприемането на мерки за закрила. Най-често излишно време за социални анкети и проверки е хабено покрай сектора за дневна грижа в Дом "Майка и дете" в кв. Виница. Преди в социалното заведение се отглеждаха по 130-140 деца до 3 г. Миналата година броят им бе редуциран до 44, а капацитетът бе уплътнен с новата социална услуга. Тя е за малчугани с хронични заболявания. Оказва се обаче, че доста родители я ползват като безплатна ясла, обясни началникът на ОЗД Ана Конукова.

Най-често майки от същия квартал вземали медицинска бележка, че детето им често боледува от остри инфекции на дихателните пътища и с нея подавали заявления да ползват дневния сектор. По всяко от тях инспекторите са длъжни да направят проверка. Почти винаги тя приклювала с извод, че хлапето не е в риск, но му се давало направление за ползване на социална услуга в общността. "Наясно сме, че местата в яслите не стигат. Разбираме родителите, разбираме и работещите в дома, които се боят от съкращения, ако не развиват достатъчно алтернативни услуги. Но такива казуси отнемат излишно от времето ни за работа по реални случаи", коментира Конукова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони