Изселнически лидер: Ердоган ще подкрепи Местан

14 изселнически организации в Турция подкрепят ДПС и почетния председател Ахмед Доган, но немалко застават и на страната на Местан. Това коментира в интервю за Дарик радио председателят на Дружеството за подпомагане на българските изселници в Истанбул Неджиати Барлас.

„Има някои изселници, които подкрепят Лютви Местан. Но много други подкрепят ДПС и Ахмед Доган. Например ние скоро имахме среща с българския посланик в Истанбул - 14 изселнически организации подкрепят Ахмед Доган и ДПС“, заяви Барлас.

Отстраняването на Местан той коментира така : „Предполагам, че Доган има предвид, че турската страна се меси в партийните дела. В една партия, да кажем партията на Ердоган, ако някоя друга държава или някой друг се опитва да се бърка, ще се вземат мерки. Предполагам, че Ахмед Доган не е искал да позволи партията му да се разпадне“.

Според него става въпрос за това ДПС да си остане стабилна партия. „Всъщност не е въпрос само за Ахмед Доган или Лютви Местан. Става въпрос ДПС да си остане стабилна партия, да не се разпадне. В политическия живот на България досега мисля, че ДПС е най-стабилната пария. Някои партии се разпаднаха, други се създадоха. Но ДПС е най-стабилната партия, а причините са, че си има определени избиратели и такъв силен лидер като Ахмед Доган. Той е идеологът на партията, той е лидерът на паритята, той е създателят на партията“, поясни Неджиати Барлас.

Според него турският президент Реджеп Ердоган най-вероятно открито ще подкрепи екслидера на ДПС Лютви Местан и новата му партия ДОСТ.

„По-рано Ердоган подкрепяше Касим Дал. Предполагам, че сега ще подкрепи Местан. Но те искат да сведат нещата точно до това - който подкрепя Местан е с Турция, а другите са против Турция. Никой не е против Турция, нито един член на ДПС не е против Турция“, обясни Барлас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика