Звезда от Световната купа кара в Боровец

Една от най-актуалните звезди на Световната купа по ски алпийски дисциплини при дамите ще кара в двата гигантски слалома в Боровец в петък и събота. Състезанията са за Европейската купа и са от официалния календар на ФИС.
За участие е заявена Петра Влъхова, която през декември хвърли бомба с победата си в слалома за Световната купа в Оре (Норвегия). Преди това талантливата словачка триумфира през 2012 г. на Младежките зимни олимпийски игри. Очакваше се, че Влъхова ще стартира и на двата слалома в Пампорово, но тя пристигна направо в Боровец.
На старт ще застане и Щефани Брунер от Австрия, която е най-добра в гигантските слаломи за Европейската купа през сезона. 21-годишната спортистка завърши пета за Световната купа в дисциплината във Флахау (Австрия). Брунер е сред най-сериозните претендентки за Голямата Европейска купа и затова ще гони победи и в двете състезания в Боровец.
Общо 62 алпийки от 16 държави ще карат в гигантския слалом на писта „Попангелов” (бившата „Ястребец 2”). Първият манш в петък стартира в 10,30 ч, а вторият - в 14 ч. В 17,45 ч ще започне и официалното откриване на Европейската купа, на което се очаква спортният министър Красен Кралев.
Четири български алпийки ще карат в състезанието - Мария Киркова, Вера Асенова, Михаела Кехайова и Даниела Елинова. Асенова завърши на 22-ро място в първия слалом в Пампорово, което е най-доброто класиране на българка в голямата конкуренция на Европейската купа от три десетилетия.

Курортът приема 12-а Европейска купа, но първа за жени

През 2016-а Боровец чества 120 години от създаването си през 1896-а, когато е лятна резиденция на цар Фердинанд. Затова двата гигантски слалома за Европейската купа заемат особено място в програмата на курорта за зима 2015/2016.
Боровец приема стартове за Европейската купа по ски алпийски дисциплини за 12-и път, но досега всички надпревари са били при мъжете. Първото домакинство е през 1977 г., когато кариерата на Петър Попангелов-младши вече е във възход. Попангелов, както и Георги Кочов - сега изпълнителен директор на „Бороспорт”, са сред участниците преди 39 години.
За първи път у нас има 4 старта за Европейската купа в една година, и то в два курорта. Досега състезанията са били само по едно на сезон. Министерството на младежта и спорта подпомогна домакинствата и организацията в Пампорово и Боровец с по 700 000 лв.
Организаторите заявиха, че затоплянето през последните дни е помогнало пистата да стане по-твърда и издръжлива, което ще изравни условията за всички състезателки, дори и за тези с най-задни номера.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт