Задържаха ексченге педофил, разпространявал детско порно в интернет

В малък град е бил задържан вчера педофил, разпространявал материали с детска порнография в интернет, който е бивш полицай. Това разкри относно киберпрестъпността комисар Явор Колев от ГДБОП пред bTV Колев.

„Сайтовете (на институциите - бел. ред.) са създадени преди 10 години по европейски проекти и договорите на фирмите, които са ги обслужвали, отдавна са изтекли.“ . Така Колев коментира пък посегателствата напоследък срещу интернет страниците на държавни институции.

Части от сайтовете бяха заменяни, например в този на МОН се появи колаж, в който известни политически фигури са с фесове и застанали на фона на турското знаме (препратка вероятно към неотдавнашния спор за учебните програми и техните промени); на страницата на МВР се появи "информация" за задържането на главния прокурор Сотир Цацаров, а в сайта на НАП се появи весел клип, както и колаж с бившия шеф на БНБ Иван Искров.

В някои институции сайтовете се поддържат от пиар отделите и една служителка, например, има задължението да обновява информацията", коментира Колев. "Информационните системи на институциите са добре защитени, а проблемът е със сайтовете, не е свързан с кражба на информация, по-скоро проблемът е имиджов", коментира експертът.

Той обясни, че правителството е възложило разработването на национална стратегия по киберсигурност, така че на проблемите ще бъде обърнато внимание в най-кратки срокове. Атаките срещу сайтовете са престъпления по Наказателния кодекс, но за тях са предвидени ниски наказания – глоби до няколко хиляди лева или няколко месеца затвор, който обаче никога не се присъжда.

"Дано новият НК да е осъвременен в тази си част, защото сега почти всяко едно престъпление се извършва посредством информационни технологии", пожела комисар Колев.

По думите му киберпрестъпленията са трансгранични, а в киберпространството няма граници и юрисдикции: от своя компютър можеш да използваш ресурс от няколко държави и това означава, че трябва да имаме добро международно сътрудничество.

Той обаче подчерта, че една молба за правна помощ може да бъде изпълнена до две години.

В неговият отдел обаче международното сътрудничество при противодействието на киберпрестъпленията е на много високо ниво, на много високо ниво била и подготовката на кадрите.

Иначе често хакерите са млади хора, дори тийнейджъри, които четат в интернет как се извършват дадени атаки, а после се упражняват на сайтовете на институциите. Колев призова и фирмите да бъдат внимателни за т.нар. фишинг атаки и апелира хората да се запознаят в информацията на специализирания сайт на ГДБОП Cybercrime.bg

Коментари

Задължително поле