Старец даде 21 000 лева на "майор Стефанов" за борба с ало-измамите в Русе

83-годишен старец даде 21 000 лв. на телефонни мошеници, за да подпомогне борбата на полицията срещу тези измами в Русе.

"Това е първи случай по нова схема след разлепените листовки по жилищни блокове, които използваме за превенция срещу този вид престъпност", съобщи директорът на ОДМВР в крайдунавския град ст.комисар Теодор Атанасов. Случаят се разследва от заведеното досъдебно производство.

Възрастният мъж твърдял, че на домашния му телефон се обадил "майор Стефанов". Той го предупредил, че ще правят операция срещу телефонните измами и поискал да помогне финансово на полицията. Дядото се усъмнил и позвънил на тел. 112, но мошеникът държал линията открита. Включилата се жена потвърдила, че има такъв служител.

Измамникът го предупредил да каже в банката, че изтегля сумата за имотна сделка и да изхвърли парите в кошче за кучешки фекалии по бул. "Цар Освободител". Той предупредил пенсионера да изчезне веднага, защото ще има стрелба при полицейската операция и може да пострада. Потърпевшият разбрал, че изгорял по-късно.

"За миналата година от 115 телефонни измами за 290 000 лв. са разкрити, за съжаление, малко над 10%", уточни ст.комисар Теодор Атанасов. Полицията прави всичко възможно да предотврати тези престъпления, но въпреки превантивните мерки, постоянно се намират доверчиви, предимно възрастни хора. До измамниците се стига трудно, зощото по веригата се използват много, и то различни "мулета".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини