Австрийка най-бърза на писта „Попангелов”

Австрийски тайфун в ските премина по писта „Попангелов” в Боровец. Водачката в класирането за гигантски слалом Стефани Брунер показа и у нас защо този сезон е без конкуренция в дисциплината, като спечели четвърта победа и си осигури малкия континентален трофей в дисциплината.


Австрийката спечели гигантския слалом по легендарното трасе, което преди се казваше „Ястребец 2”. Брунер наложи тотална доминация, като стигна до категорична победа с общо време 2:18,91 минути от двата манша. Втора завърши Симоне Вилд (Швейцария) с 2:19,57, а трета остана друга австрийка - Рикарда Хасер с 2:20,44 мин.


В първото спускане Брунер буквално отказа конкуренцията, като взе аванс от 1,09 сек преди втората Симоне Вилд (Швейцария) и 1,55 сек пред третата Анастасия Романова (Русия). Отлично подготвеното трасе даде възможност на всички състезателки да се спуснат при равни условия, което бе отчетено като голям плюс за домакините.
В последния момент отказа участие словачката Петра Влъхова, която през сезона има победа в слалом за Световната купа. За сметка на това сред 62-те алпийки от 16 страни, които застанаха на старта в първия манш, бяха и трите най-добри в генералното класиране за Световната купа. Водачката Марен Скьолд (Норвегия), която бе начело преди състезанията в Боровец, втората Лаура Пировано (Италия) и третата Стефани Брунер, която е начело в подреждането само за гигантски слалом. На „Попангелов” Скьолд завърши 17-а, а Пировано - 26-а. Мария Киркова завърши на 34-то място.


Разположението на силите е такова, че само чудо може да измести Скьолд от върха в генералното класиране, а Брунер все пак има шанс да се пребори с Пировано за второто място. До края на сезона в Европейската купа при техничните дисциплини има един слалом и един гигантски слалом в италианския курорт Ла Молина.
За 13-и път Боровец прие състезания от Европейската купа по ски алпийски дисциплини. Досегашните 12 пъти обаче надпреварите са били все за мъже. Сега дамите за първи път стартираха в курорта. В събота е вторият гигантски слалом, също от официалния календар на ФИС и за Европейската купа.

"Сребърната" Симоне Вилд: Пистата беше чудесна

„В Боровец всичко е много хубаво, впечатлена съм - коментира финиширалата втора Симоне Вилд. - Присъединявам се към Стефани - пистата беше просто чудесна. Радвам се много от класирането ми днес.”
„Имаше много зрители, които също помогнаха състезанието да стане много добро - добави третата Рикарда Хасер. - А да има толкова много публика не се случва често в Европейската купа. Първото ми спускане не беше толкова добро, но за сметка на това второто беше много бързо и затова стигнах до подиума.”
Най-добре от българките се представи Мария Киркова, която финишира на 34-то място - на 6,52 сек след победителката. Вера Асенова е 43-та с изоставане от 8,88 секунди, а Михаела Кехайова и Даниела Елинова са на последните две места - съответно 46-а (на 16,96 сек) и 47-а (на 25,70 сек).

Победителката: Имаше страхотна атмосфера

„Пистата беше много добра. Станаха две отлични спускания, в които и състезател с по-заден номер също имаше възможност да се класира добре и да даде всичко от себе си - каза победителката Стефани Брунер. - Това е четвърта победа за мен този сезон за Европейската купа. Хубаво чувство е да победиш и да те оценят. Очаквам много здраво спускане и утре. Рядко на Европейска купа има толкова хубава атмосфера - с много зрители, с подкрепа от тях. Догодина през целия сезон ще карам гигантски слалом за Световната купа и целта ми е там да не излизам от топ 30.”

Фотоизложба събра ски славата на Боровец

Фотоизложба в хотел „Рила” е събрала ски славата на Боровец. Подготвена преди 2 години за състезанията от Европейската купа за мъже в най-стария зимен курорт у нас, сега сбирката е обогатена с още кадри и е изложена във фоайето на хотела. Поводът за изложбата са не само двата гигантски слалома за жени на писта „Попангелов”, а най-вече 120-годишнината от създаването на Боровец. В началото курортът е бил лятна резиденция на цар Фердинанд и на царското семейство.
Уникалните снимки са дело на корифеите в спортната фотография у нас - Бончук Андонов и Янко Гъров, а текстовете са на доайена на ски журналистиката в България - Асен Минчев.
Фотоизложбата връща лентата на спомените към трите Световни купи в Боровец (1977, 1981 и 1984) и към 12-те състезания за Европейската купа в курорта. Тя представя най-славните родни скиори - Петър Попангелов, Георги Димитров и др., както и главните герои на големите състезания. На снимката е Ингемар Стенмарк, победител за Световната купа в Боровец през 1984 г., а до него е вторият Марк Жирардели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт