Децата учат по нови програми, но по стари учебници (обзор)

Учителите ще допълват знанията с „други материали“

За Кунева новите учебници са патриотична задача

Децата, които наесен ще бъдат в първи и в пети клас, най-вероятно ще учат по новите учебни програми, но със старите учебници. Това е последният вариант, който се обсъжда на срещи между екип на просветното министерство и издателите.

Преди няколко седмици стана ясно, че нови качествени учебници няма как да бъдат готови до 15 септември, тъй като написването, отпечатването, одобрението и поръчката на такива отнемат около година и половина. Според издатели, преподаватели и политици се очертава те да бъдат напечатани през късната пролет на следващата година.

„Издателите се обединихме около решение, което предложихме на министерството на образованието - новите учебници да влязат в сила от учебната 2017/2018 година, но новите учебни планове да не се отлагат, а обучението по тях да започне още от 15 септември“, обясни пред „Труд“ шефът на издателство „Просвета“ Никола Кицевски. От думите му стана ясно, че допълнителните знания в новите учебни програми могат да бъдат компенсирани с „допълнителни материали“ като сборници или електронни учебници за учителите.

За първи клас „новостите“ по математика са смятането с десетични числа от 20 до 100, което ще се преподава в края на годината и според издатели тези няколко урока може да бъдат минати без учебник. Най-вероятно учителите ще трябва да разместят уроците в буквара, за да може след първите три гласни да преподадат една сонорна съгласна, както изисква новата учебна програма.

Най-голям е проблемът с учебната програма по история за пети клас, заради който трябва да се търси вариант за нов учебник, смятат издателите.

Новата просветна министърка Меглена Кунева обяви, че „няма да позволи нито едно дете да остане без учебник“ и че „не е редно децата да сменят учебниците по средата на годината“, но новият закон бил много хубав и не било добре новите учебни програми да се отлагат. И най-важното - патриотичната задача за 15 септември била да има нови учебници.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини