Цеко Минев, президент на Българската федерация по ски: Абсурдно е противопоставянето на екология и зимен туризъм

„Тази седмица е наситена със ски събития у нас. Това със сигурност е седмицата на Европейската купа по ски в България - каза Цеко Минев, президент на Българската федерация по ски, на официалната пресконференция, с която бе открита Европейската купа в Боровец. - Днес проведохме много успешен гигантски слалом - всички от гостите са много доволни. Няма как да не ни радва фактът, че българските зимни курорти са подготвени и имат възможности да приемат състезания от такъв висок ранг.”

Резонно Цеко Минев бе попитан за мнението му за скандалната демонстрация, която без предупреждение хвърли сянка върху кръглата маса за развитие на зимния туризъм у нас в София. „ Има го само у нас и никъде по света - да се противопоставят екологията и зимният туризъм - каза Минев. - Това е абсурдно. На тази кръгла маса имаше експерти на световно ниво. И те също смятат, че е абсурдно да се противопоставя екологията на зимния туризъм. В четвъртък се разбра и друго - от всичко, което се случва, става ясно, че тези хора не търсят диалог. Тези хора, псевдоеколозите, когато бъдат поставени в ситуация да дискутират културно и да обсъждат дадена тема с аргументи, моментално правят скандал и си тръгват. И поведението им е такова, защото нямат нито един реален аргумент, с който да защитават позициите си. Те не търсят и решения. Просто имат някакви фикс идеи, които си мислят, че защитават. Тези хора не търсят решения. Гостите на кръглата маса казаха, че навсякъде има „зелени”, но те сядат да разговарят и след време се стига до решение. Тук това не се случва, защото те не искат диалог. Видно е за всички, че става дума за една малка група от 50-100 души. И аз също като министър Кралев съм лобист, но не ми плаща държавата. Но днес заявявам - в името на децата, на българските ски клубове, на българските зимни курорти ще се боря докрай. Няма да се предадем, защото по целия смят ските не са мръсна дума, както тези хора искат да го изкарат. Трябва да има държавна политика и държавата да не поддава на огромната манипулация на тези 50-100 души, които нямат реални аргументи. Вчера хората, специалисти от цял свят, бяха подготвени да им отговорят как се случват нещата извън България. Но като няма диалог, как да дискутираме и да търсим добрия опит. Историята ще покаже кой е прав.”

„Българската федерация по ски е на почти сто години - добави Георги Бобев, зам.-председател на Българската федерация по ски. - А Боровец е курорт на 120 години. Нека тези, които протестират срещу развитието на ските и на зимния туризъм у нас, да знаят - спорта го е имало преди тях, ще го има и след тях и нас. Състезанията в Пампорово бяха наблюдавани от много хора, също както и тук, в Боровец. Защо тези, които протестират, не поговорят с тези хора, които наблюдаваха състезанията. Защо не ги попитат за мнението им има ли добра база за развитие на ските у нас? Ако това се случи и бъде предадено на българското общество, то със сигурност ще придобие различна представа за тези 50 или 100 души, които затварят един софийски булевард и всички им обръщат внимание.“

Кралев: Няма да допуснем шепа самозванци да пречат на спорта

„Българската седмица в европейските ски приключва успешно, надявам се, че гигантският слалом и в събота в Боровец ще премине на такова високо равнище - каза спортният министър Красен Кралев. - Всички бяха доволни от стартовете в Пампорово и от организацията там. И тук, в Боровец, всичко тече без проблеми. И в трите ни големи курорта (б.а. - има се предвид и Банско) има сериозен натрупан опит - последните десетина години редовно сме домакини на големи състезания, на световни купи или на европейски купи. Затова сме изключително доволни от работата на Българската федерация по ски, както и на хората в трите големи български зимни курорта. Честитя 120-годишнината на Боровец. Винаги ще отстояваме позициите и правата на всички млади хора да имат право да упражняват любимите си зимни спортове. Затова няма да допуснем шепа самозвани еколози да продължават да пречат на развитието на българските зимни спортове. Категоричен съм още повече след вчерашното безобразно поведение на няколко от тях (б.а. - на кръглата маса за развитието на зимния туризъм в София в четвъртък). Не може държавата да стои постоянно в шах и да не може да отпуши казусите, които стоят за решаване пред Витоша, пред Рила и на други места... Да, казах, че съм лобист. Лобист съм заради децата и българските спортисти. Винаги ще бъда в подкрепа на българските спортисти и на българските деца, но не само защото държавата ми плаща заплатата и това е мое задължение. И след като не съм министър, ще отстоявам твърдо тази позиция. В неделя тук, на Боровец, ще има детско състезание по ски - „Боро фън рейс” се казва. Преди десетина година го направихме заедно с Георги Торнев и Мирослав Севлиевски. Сигурен съм, че отново, както винаги, ще е интересно и вълнуващо.“

Петър Попангелов: Вкарали са ме в черен списък на приятелите на ските

„Организацията на състезанието в Боровец беше перфектна и на равнище като за световна купа - заяви легендарният Петър Попангелов. - Имахме късмет и с времето. Оттук нататък ските трябва да получат това, което заслужават от държавата и от обществото. Защото са много популярен и много полезен спорт. Зимните курорти да се развият, за да може пак да се конкурираме с най-добрите. А не скиорите ни да живеят с мисълта, че в Астрия има 1000 лифта, а у нас 10 лифта. Предстои ни много работа, но се надявам с течение на времето пак да изградим скиори от световна и европейска класа. Много ми стана странно, като прочетох някъде наскоро, че Петър Попангелов е влязъл в черен списък, изготвен от псевдоеколози. И Попангелов бил в списъка, защото бил приятел на ските и подкрепял ските. Имаше един филм - „Лудият Макс”. Тези хора постоянно казват „не” на всичко и всичко оспорват.

Марк Жирардели: За такова нещо в Швейцария вкарват в затвора

„Много организатори на световни купи могат да се надяват да направят състезание като това, което видяхме днес - каза Марк Жирардели, петкратен носител на Световната купа по ски. - Боровец може да организира състезание от най-висок ранг и днешното състезание го потвърди. Преди 29 години тук спечелих слалома за Световната купа. И ако Боровец скоро получи отново такова домакинство, това може пак да ме върне в активния спорт. Разбира се, че се шегувам - но пожелавам на Боровец и на българските ски много успехи. По повод това, което се случи в четвъртък на кръглата маса за развитието на зимния туризъм в София, ще кажа само, че досега не бях виждал подобно държание. В Швейцария, ако нахлуеш така на официално събитие, без да си поканен, получаваш предупреждение. Ако го направиш втори път същото - влизаш в затвора.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини