Да си отгледаш промоутър, или как фенове на транса си създадоха групово финансирана музикална агенция

Защо големите промоутъри не канят в България любими групи или диджеи, е чест въпрос на разговори и спорове за музикалните фенове. Виолета Бонева има отговор: “Хващаш си приятелите и го правиш”.

Тя е двигателят на група младежи, фенове на транс музиката. Вместо да чакат други хора да сбъднат мечтите им, те се организират, събират по 50 лв. на тримесечие и създават Тranc3motion. Тя решава, че трябва да организира транс събития в България след партито A State of Trance 600 в София през 2013 година на култовия диджей Армин Ван Бюрен.

“Тогава стартирахме една кампания в социалната мрежа, от която зависи коя държава да бъде посетена”, разказва Вили. В една от тези групи във фейсбук тя пуска идеята за организацията и с общи усилия сглобяват “нещо си” в края на 2014. Преди това тя сама е организирала събития 2 години, но разбира, че сам е трудно. Идеята й за групово финансирани събития идва след разговор с приятели от Беларус, които правят нещо подобно. Едно е един човек да загуби 2000 лв., друго е тези пари да са на 20 човека, които така и така биха дали за парти. Да, членовете на Тranc3motion дават малко повече, отколкото ако просто си купят билет. Но като повечето музикални фенове те често ходят на събития в близки държави, което определено излиза по-скъпо.

В момента са около 45 души. Кои изпълнители да се поканят, се решава с анкети в мрежата. Със събраните от вноски пари се организира събитие и приходите от продадените допълнителни билети се пазят за следващото. Всеки помага с каквото може - маркетинг, реклама, подгряваши диджеи, фотографи, шофьори, чак до момичетата на входа, всички работят без пари. Миналата година са имали 6 самостоятелни партита и още 2 с помощта на организацията. Едно от имената са DJ-и номер 20 в света - египетското дуо Aly & Fila. Седмицата преди да пускат у нас, направиха история и пускаха за първи път на египетските пирамиди, казва Вили и личи, че се вълнува. Всеки член на организацията има шанса да се запознае лично с диджеите си, с които излизат на вечеря. Често ги водят в ресторанти с жива фолклорна музика, при което те често изпадали в културен шок, в добрия смисъл на думата. Някои от тях се вдъхновяват да вкарат в траковете си български фолклорни мотиви. Малките партита от 150 души с царящата в тях приятелска обстановка и енергия, след като са пускали на многохилядни фестивали, допадат на диджеите. Един от тях - RAM за малко да си изтърве самолета. “Полетът му беше в 6,30, а в 5 още беше на пулта и не искаше да си тръгне”, разказва Вили.

“Целта ни е да се забавляваме. Може би един ден, ако успеем да се развием и да разполагаме с по-голяма финансова база, ще направим нещо по-голямо. Много бихме искали да бъдем част от световно турне”, разказва за “бъдещите творчески планове” на Тranc3motion Вили. “Основното е да разпространяваме този стил в България, нови хора да идват на партитата ни”, е виждането за бъдещето на Елена Зурлева, друг член на организацията. Друга цел е новите хора да разберат, че трансът не е музика за хора, правещи жертвоприношения на партита, защото у нас представата е точно такава, добавя и Вили.

Организацията ще празнува 1 година на 19 февруари с класическо име от сцената, а именно The Thrillseekers. Родителите му са го кръстили Steve Helstrip и е с над 30 години стаж, с пик на кариерата в края на 90-те години.

Той включва България в турнето си 15 Years of Trance, където ще представи най-доброто от жанра в рамките на 4-часов сет с парчета, познати на масовата публика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Шоубизнес