Михаил Касабов – президент до конгрес

БАБХ изтегли от пазара над 250 кг пушена риба от Румъния, заразена с листерия

Веселин Марешки оправдан на първа инстанция за изнудване и заплахи Приятели на ищеца окупираха съда с плакати и викове "Мафия" и "Продажници"

Скандален италианец: Със сър Алекс уговорихме мач, дадох му „Ролекс“

Изоставиха бебе в поликлиниката в Петрич

Енергийният министър инспектира нова инфраструктура за стъкларските заводи в Търговище

Експлозия в джамия в Афганистан уби най-малко 28 души и рани десетки

Димитър Радев: Решението за еврото е стратегическо, а не конюнктурно

Камери спряха грабежите в Слънчев бряг Над 300 покриват 80% от територията на най-големия курорт у нас

Япония премахна забраната за внос на българско пилешко

БНБ пуска нова банкнота от 50 лева с нови защитни елементи Влиза в обращение от 1 ноември тази година

Вицепрезидентът Йотова: Ролята на Съда в Страсбург е динамична и продължава да нараства

Две вокални кралици на сцената на зала България

Да си отгледаш промоутър, или как фенове на транса си създадоха групово финансирана музикална агенция

Защо големите промоутъри не канят в България любими групи или диджеи, е чест въпрос на разговори и спорове за музикалните фенове. Виолета Бонева има отговор: “Хващаш си приятелите и го правиш”.

Тя е двигателят на група младежи, фенове на транс музиката. Вместо да чакат други хора да сбъднат мечтите им, те се организират, събират по 50 лв. на тримесечие и създават Тranc3motion. Тя решава, че трябва да организира транс събития в България след партито A State of Trance 600 в София през 2013 година на култовия диджей Армин Ван Бюрен.

“Тогава стартирахме една кампания в социалната мрежа, от която зависи коя държава да бъде посетена”, разказва Вили. В една от тези групи във фейсбук тя пуска идеята за организацията и с общи усилия сглобяват “нещо си” в края на 2014. Преди това тя сама е организирала събития 2 години, но разбира, че сам е трудно. Идеята й за групово финансирани събития идва след разговор с приятели от Беларус, които правят нещо подобно. Едно е един човек да загуби 2000 лв., друго е тези пари да са на 20 човека, които така и така биха дали за парти. Да, членовете на Тranc3motion дават малко повече, отколкото ако просто си купят билет. Но като повечето музикални фенове те често ходят на събития в близки държави, което определено излиза по-скъпо.

В момента са около 45 души. Кои изпълнители да се поканят, се решава с анкети в мрежата. Със събраните от вноски пари се организира събитие и приходите от продадените допълнителни билети се пазят за следващото. Всеки помага с каквото може – маркетинг, реклама, подгряваши диджеи, фотографи, шофьори, чак до момичетата на входа, всички работят без пари. Миналата година са имали 6 самостоятелни партита и още 2 с помощта на организацията. Едно от имената са DJ-и номер 20 в света – египетското дуо Aly & Fila. Седмицата преди да пускат у нас, направиха история и пускаха за първи път на египетските пирамиди, казва Вили и личи, че се вълнува. Всеки член на организацията има шанса да се запознае лично с диджеите си, с които излизат на вечеря. Често ги водят в ресторанти с жива фолклорна музика, при което те често изпадали в културен шок, в добрия смисъл на думата. Някои от тях се вдъхновяват да вкарат в траковете си български фолклорни мотиви. Малките партита от 150 души с царящата в тях приятелска обстановка и енергия, след като са пускали на многохилядни фестивали, допадат на диджеите. Един от тях – RAM за малко да си изтърве самолета. “Полетът му беше в 6,30, а в 5 още беше на пулта и не искаше да си тръгне”, разказва Вили.

“Целта ни е да се забавляваме. Може би един ден, ако успеем да се развием и да разполагаме с по-голяма финансова база, ще направим нещо по-голямо. Много бихме искали да бъдем част от световно турне”, разказва за “бъдещите творчески планове” на Тranc3motion Вили. “Основното е да разпространяваме този стил в България, нови хора да идват на партитата ни”, е виждането за бъдещето на Елена Зурлева, друг член на организацията. Друга цел е новите хора да разберат, че трансът не е музика за хора, правещи жертвоприношения на партита, защото у нас представата е точно такава, добавя и Вили.

Организацията ще празнува 1 година на 19 февруари с класическо име от сцената, а именно The Thrillseekers. Родителите му са го кръстили Steve Helstrip и е с над 30 години стаж, с пик на кариерата в края на 90-те години.

Той включва България в турнето си 15 Years of Trance, където ще представи най-доброто от жанра в рамките на 4-часов сет с парчета, познати на масовата публика.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.