Министър Ненчев: Готови сме да увеличим военнослужещите по границите

"Следващата седмица очаквам да бъде приета промяната в Закона за въоръжените сили и ние да имаме възможност за съвместни патрули и да окажем съвсем ефективна помощ на органите на гранична полиция" - обяви пред журналисти в Шумен министърът на отбраната Николай Ненчев. "Имаме готовност да увеличим многократно присъствието на български военнослужещи на границите, там където е възможно да се концентрират хора, които търсят спасение от размирните райони", каза министърът. Той подчерта, че въпросът с бежанците е много чувствителен за хората. "Обезпокоително е положението извън всяко съмнение", подчерта Ненчев и припомни, че в Турция има над 2 млн. бежанци.

Обикновено със затопляне на времето се увеличава и бежанската вълна. Още от април м.г. Ненчев е разпоредил български военнослужещи да оказват логистична подкрепа на гранична полиция.

За решението на НАТО да осигури постоянно присъствие в района на Егейско море срещу нелегалния трафик и миграция, Ненчев обясни, че българското участие в тази операция ще бъде с една фрегата.

Колкото до конфликта със своя заместник Орхан Исмаилов, Ненчев бе категоричен, че "няма човек, който да поставя ултиматуми на министъра на отбраната". Той каза, че се вслушва в съвети, склонен е да дискутира, но да се поставят подобни ултиматуми изглежда несериозно.

Ненчев участва в Шумен в областната конференция на БЗНС. Беше открита изложбата "Непозната страница" със скици на Крум Хорозов, които представят спомените му от лагера "Белене". В понеделник министър Ненчев ще се срещне с кмета на Шумен Любомир Христов и ще обсъдят съдбата на военни имоти в града, включително и на военното училище в центъра. "Предпочитам да даря съответните имоти, защото виждам, че в някой общини те се стопанисват добре", каза министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини