11 души са ранени при атака срещу офис на хуманитарна организация „Спасете децата“ в Афганистан

Елена Йончева: Големият проблем на корупцията е, че тя тръгва от горе

Цвета Караянчева: Дебатът по вота на недоверие беше безинтересен, а мотивите несериозни

Внасят сигнал в прокуратурата срещу ръководителката на дома за деца с увреждания в Габрово заради насилие

Димитър Маргаритов: КЗП ще проверява зимните курорти поне месец и половина

Делян Добрев с нови обвинения: Елена Йончева е свързана с офшорни компании и кухи фирми

Директорът на училището, където учител удари ученик: Аз съм срещу насилието

Премахнаха 230 трошки от улиците на Шумен

Почина научнофантастичната авторка Урсула ле Гуин

От форума в Давос: Киберзаплахите и мръсният въздух са основните проблеми пред световната икономика

Тръмп ще призове Ердоган за „деескалация на ситуацията“ в Африн

Жителите на айтоското село Мъглен ходят в кал близо десетилетие заради недовършена канализация

33 загинали и над 70 ранени при терористично нападение в Бенгази

В София са направени обработки със смеси срещу заледяване

Хеликоптери евакуираха 150 души в Италия след падане на лавина

Предлагат по-евтин ток за бедните

Подпомагането за енергийна ефективност ще бъде прилагано по нова схема, като продължава обсъждането на различни варианти. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин в Харманли, цитиран от БНР.
240 000 бедни българи получават помощи за отопление. Ако се повиши цената на електроенергията след либерализацията на пазара, ще трябва да бъдат наложени различни модели за подпомагане.

„Единият е ограничаване на цената, т.е. частично либерализиране на пазара, и ограничаване на цената за действително най-бедните потребители до определена консумация. Вторият начин е свързан с допълнително социално подпомагане и допълване на доходите на хората, които имат ниски доходи, за да могат да поемат разходите си за електроенергия“, обясни социалният министър Ивайло Калфин.
По думите му за предпочитане е схемата от смесен тип. „Все още се обсъжда въпроса, дали да бъде създаден един частично либерализиран пазар и да се запазят цените за хората с най-ниски доходи. Това според мен е добра идея. Предстои още да се обсъди. Това, което се прави в европейските страни, е за тези хора се запазва по-ниската цена, но след това се дава възможност и се насочват допълнителни фондове за енергийна ефективност, по-модерно енергийно оборудване, за осигуряване на помещенията и къщите им. Според мен ще е добре да има смесенасхема“, каза министърът.

Големият въпрос обаче е как ще бъдат определяни хората, които подлежат на подпомагане за енергийна ефективност. „Вероятно всеки в България, или поне 90% от българите, ще кажат, че имат нужда те да влязат в тази сфера, в която не се променят цените. Според мен това не трябва да се взима като фатален критерий, защото нека да видим какво ще се случи с цените на електроенергията“, каза Калфин.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.