На 14 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 14.10.2019

Три пожара горят край хълма Трапезица в Търново

Отиде си Милчо Левиев – съвременният гений в джаза Легендарният музикант, аранжор и пианист донася световна слава на България

Турция засилва офанзивата в Сирия (ИНФОГРАФИКА)

Пол Маккартни често сънува Джон Ленън

Чакаме чернокопа да дойде от Румъния Морето край Варна е пълно със сафрид

Борисов: Борбата с тероризма и радикализма на Балканите и в Европа ще бъде основна тема по процеса „Акаба“

Ивайло Иванов: Убитата в „Младост” е разстреляна от свой познат

Българка има най-ниския глас на планетата Марияна Павлова отдавна мечтаела за рекорда

Генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев: Задържан е убиецът на четиримата жертви

Частните уроци поскъпнаха двойно Над 2800 лева излиза подготовката на седмокласник

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 14 октомври 2019

Опозицията на Орбан се цели в Будапеща

Предлагат по-евтин ток за бедните

Подпомагането за енергийна ефективност ще бъде прилагано по нова схема, като продължава обсъждането на различни варианти. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин в Харманли, цитиран от БНР.
240 000 бедни българи получават помощи за отопление. Ако се повиши цената на електроенергията след либерализацията на пазара, ще трябва да бъдат наложени различни модели за подпомагане.

„Единият е ограничаване на цената, т.е. частично либерализиране на пазара, и ограничаване на цената за действително най-бедните потребители до определена консумация. Вторият начин е свързан с допълнително социално подпомагане и допълване на доходите на хората, които имат ниски доходи, за да могат да поемат разходите си за електроенергия“, обясни социалният министър Ивайло Калфин.
По думите му за предпочитане е схемата от смесен тип. „Все още се обсъжда въпроса, дали да бъде създаден един частично либерализиран пазар и да се запазят цените за хората с най-ниски доходи. Това според мен е добра идея. Предстои още да се обсъди. Това, което се прави в европейските страни, е за тези хора се запазва по-ниската цена, но след това се дава възможност и се насочват допълнителни фондове за енергийна ефективност, по-модерно енергийно оборудване, за осигуряване на помещенията и къщите им. Според мен ще е добре да има смесенасхема“, каза министърът.

Големият въпрос обаче е как ще бъдат определяни хората, които подлежат на подпомагане за енергийна ефективност. „Вероятно всеки в България, или поне 90% от българите, ще кажат, че имат нужда те да влязат в тази сфера, в която не се променят цените. Според мен това не трябва да се взима като фатален критерий, защото нека да видим какво ще се случи с цените на електроенергията“, каза Калфин.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.