Кога адвокатите четат Библията?

Скутер с повече мощ и стил С литър бензин се изминават 48 км

Над половината българи очакват напрежението между Запада и Русия да расте Бележат съществен ръст антизападните настроения

Задържаха 35-годишен мъж, изнасилил 4-годишно дете

Полицаите в Сливен събират средства за лечението на Гергана Зашева

Кампанията “Книги за смет” се провежда днес в пет града

Атентат в център за регистрация на гласоподаватели в Кабул

Словашкият посланик: Една страна не може сама да се справи с международната мафия

Смъртна присъда за изнасилване на деца въвеждат в Индия

Над 300 известни личности подписаха манифест срещу новия антисемитизъм във Франция

Джулиана с нов нос и чужд мъж на парти Вдига наздравици с Христо Сираков

Иран възобновява ядрената си програма, ако САЩ върнат санкциите

Канада и Япония подписаха споразумение за военно сътрудничество

В Парагвай гласуват за президент, парламент и губернатори

Турският президент призова за мир с Гърция

Предлагат по-евтин ток за бедните

Подпомагането за енергийна ефективност ще бъде прилагано по нова схема, като продължава обсъждането на различни варианти. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин в Харманли, цитиран от БНР.
240 000 бедни българи получават помощи за отопление. Ако се повиши цената на електроенергията след либерализацията на пазара, ще трябва да бъдат наложени различни модели за подпомагане.

“Единият е ограничаване на цената, т.е. частично либерализиране на пазара, и ограничаване на цената за действително най-бедните потребители до определена консумация. Вторият начин е свързан с допълнително социално подпомагане и допълване на доходите на хората, които имат ниски доходи, за да могат да поемат разходите си за електроенергия”, обясни социалният министър Ивайло Калфин.
По думите му за предпочитане е схемата от смесен тип. “Все още се обсъжда въпроса, дали да бъде създаден един частично либерализиран пазар и да се запазят цените за хората с най-ниски доходи. Това според мен е добра идея. Предстои още да се обсъди. Това, което се прави в европейските страни, е за тези хора се запазва по-ниската цена, но след това се дава възможност и се насочват допълнителни фондове за енергийна ефективност, по-модерно енергийно оборудване, за осигуряване на помещенията и къщите им. Според мен ще е добре да има смесенасхема”, каза министърът.

Големият въпрос обаче е как ще бъдат определяни хората, които подлежат на подпомагане за енергийна ефективност. “Вероятно всеки в България, или поне 90% от българите, ще кажат, че имат нужда те да влязат в тази сфера, в която не се променят цените. Според мен това не трябва да се взима като фатален критерий, защото нека да видим какво ще се случи с цените на електроенергията”, каза Калфин.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.