5 храни, които подтискат апетита и помагат в отслабването

СДС незаконно обитавали сградата във Видин

Гневни кюрди замерят с картофи изтеглящите се американци в Сирия (ВИДЕО)

Психоложката Лариса Ренар отново идва у нас

Къщата на Яворов официално става собственост на Столичната община

Наша компания отива на финала на Startup World Cup с награден фонд от 1 млн. долара

Варна чака „Историческо величие“ Интерактивната изложба започва националното си турне в 27-те областни града

Eгипет показа грандиозна находка на 3000 години 30 запазени саркофага от Долината на царете

Президентът: Успешното партньорство на България с корпорация „Мейджи“ е пример за японските инвеститори

Повдигнаха обвинения на четирима души за убийството на журналиста Ян Куцияк и годеницата му

Арестуваха британец, крал от магазини за домашни потреби на Албиона

Мъж търси WC, намери труп

МФ: Българската икономика ще отбележи ръст от 3,4% тази година

Министър Танева в Добрич: До седмица предстои разплащане по de minimis за пчелите

Мафиотска измяна в сърцето на Сицилия, или как любимият внук от клана Лаудани предаде Трите кралици

Измяната на свой безмерно боли, особено ако е от собствената ти кръв, а когато това се случва в сицилианската мафия “Коза ностра”, обикновено има сериозни последици. Такива изглеждат те за един от най-жестоките и безкомпромисни кланове – Лаудани, или Устните на бодливата круша, чиито основни фигури от сряда са в ареста след мащабна полицейска операция с участието на 500 души в град Калтаджироне, недалеч от Катания. Издадени бяха 109 заповеди за арест, като 80 души са задържани, 23-ма вече са в затвора заради стари провинения, а шестима още се издирват.

Доайен е Себастиано Лаудани (90 г.). Той е под домашен арест заради влошеното му здраве, но се смята, че все още участва в ръководството на клана. И все пак основните роли в него от години са за жени. Наричат ги Трите кралици – Кончета Скализи (60 г.), Мария Скудери (51 г.) и Паола Торизи (52 г.). Те поемат делата след куп убийства в клана, особено през 90-те години на миналия век. Тогава е ликвидиран и Гаетано, един от петимата синове на Себастиано Лаудани. И дядото посочва внука си, 17-годишния Джузепе, син на Гаетано, за бъдещ бос. Моментално му е лепнат прякора Принца и той се заема с управлението на делата през 1999 г.

Името е отговорност, особено когато се следват семейните традиции. Но може и да се окаже многотонна тежест, отхвърлянето на която минава само през личното чистилище, било то и предателството. Клеймото завинаги ще е за Джузепе, наричан някога и Пипо, защото през 2010-а той решава да сътрудничи на властите. Оттогава насам са извършвани отделни арести на членове на клана, но сегашната акция е най-мащабната, като някои от арестите са извършени в Германия и Холандия. Според италианските медии подслушани разговори от последните месеци между Себастиано Лаудани и Мария Скудери са дали окончателно достатъчно доказателства, с които членовете на клана да бъдат обвинени. В един от тях дядото нарича внука си фамилно петно и копеле, явно осъзнавайки мащабите на измяната му. Повдигнатите обвинения са различни за всеки, но повечето са с по няколко – за мафиотско сдружаване, изнудване, трафик на наркотици, притежание на незаконни оръжия. А такива са намерени в изобилие при обиските, включително две базуки. 4-годишното разследване, събрано в 2672 страници, показва, че Трите кралици са действали категорично и безмилостно, като Кончета е командвала делата в района на град Адрано (36 000 жители), а двете заедно с Мария са отговаряли за рекета и изнудването. Всъщност това е дейността, която е запазена марка на “Коза ностра”, но и водеща до смъртоносни спорове и вендета между клановете. Кодексът на “Коза ностра” насърчава добрите отношения с останалите в страната, включително с най-известните – “Камора” от Неапол и “Ндрангета” от Калабрия. Изглежда, че третата кралица – Паола Торизи, се е справяла добре с това, защото е отговаряла освен за разширяване влиянието на клана на остров Сицилия също за търговията с наркотици. Несъмнено и с добри връзки с “Ндрангета”, която е царицата на дрогата.

Магистратите засега не разкриват много от доказателствата за дейността на Лаудани, но медиите пишат, че е известно, че само от рекет и изнудване кланът е прибирал около 500 000 евро месечно от района си на действие край вулкана Етна. Оборотът е резултат от добрата координация между 13-те различни групи, които държали в подчинение предприемачите в района с нападения и отвличания. Към такива, които се съпротивлявали, са прилагани и по-твърди методи, включително нахлувания в домовете, бой и изтезания. Така мълчанието било гарантирано, което пък правело трудно събирането на доказателства от потърпевши.

Колкото до странното второ название на клана, Принца разказал на полицията, че когато бил малък, във фамилната къща живеела стара леля, която според него имала мустаци. “Когато ме целуваше, беше все едно че те боде фикурина”, обяснил Джузепе, визирайки вида плод, наподобяващ круша с бодли, който расте върху огромни кактуси на остров Сицилия и в Южна Италия.

Свещени правила в “Коза ностра”

Всеки клан, (смята се, че в момента те са 94) се нарича фамилия и в него не е задължително да има само роднини. Организацията има строги правила, чието неспазване се наказва. Ето някои от тях:

• В “Коза ностра” важи законът на омертата – т.е. мълчанието.

• Никой не може сам да се предложи за нов член, трябва да е представен от утвърден такъв.

• Забранено е членството на хора, които имат роднини полицаи, изневеряват на съпругите/съпрузите или имат такива роднини.

• Задължително е уважителното отношение към жените.

• Забранено е заглеждането по жената на другаря.

• Задължително е всеки да е на разположение на “Коза ностра” непрекъснато.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.