Лекари искат съд за непълнолетни майки

Лекари настояват за инкриминиране на ранната бременност, съобщи началникът на Акушеро-гинекологичния комплекс на Русенската болница д-р Георги Хубчев по Нова телевизия.

По последни данни у нас има около 3000 момичета, станали майки преди да навършат 16 години. Общо непълнолетните родилки са близо 5500.

Според социалния министър Ивайло Калфин обаче няма как ранното родителство да се сложи в графа "престъпления". Същото мнение изрази в предаването "Събуди се" и адвокат Николай Хаджигенов.

"От чисто правна гледна точка тази идея е малоумна. Заплахите със затвор и концентрационни лагери никога не са работели", категоричен бе юристът.

Според него единственото решение на проблема би могла да бъде ясна и последователна държавна политика, чрез която момичетата да се образоват сексуално и да разбират какво ги очаква след евентуално ранно раждане.

"Децата, които раждат деца, живеят в уязвима среда", коментира още адвокат Хаджигенов.

Детелина Котевска, началник на отдел "Мерки за закрила на детето" в Агенцията за социално подпомагане пък заяви, че първата стъпка към превенцията на ранното забременяване е направена. А тя се състои в това, че вече помощите за младите майки се дават в натура.

"Социалните работници помагат на майките да решат какво трябва да се осигури на детето", коментира Котевска.

Според нея все още е рано да се каже дали тази мярка има ефект, защото промените бяха въведени в края на лятото на 2015 г.

Коментари

Задължително поле