Паси: България имаше два избора – или да номинира Бокова за ООН, или да не номинира никого

Номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН беше единственото възможно решение. Това заяви бившият външен министър Соломон Паси в „120 минути“ по bTV.

България имаше два избора – или да номинира Ирина Бокова, или да не номинира никой българин за тази позиция. Това е така, защото докато един българин оглавява една агенция на ООН, каквато е ЮНЕСКО, друг българин не може да оглавява друга агенция на ООН. Бяхме пред еднозначния избор - или Ирина, или никого, поясни Паси.

По думите му премиерът Бойко Борисов е взел трудно, но напълно правилното решение да номинира единствения реалистичен кандидат. Бившият външен министър прогнозира много трудно състезание с аргумента, че има много силни кандидати и нито един от тях не е фаворит.

Бокова с реален шанс

Според него Бокова има реални шансове за поста, тъй като е дошъл редът на източноевропейската група. От източноевропейските страни тя е единственият кандидат със солиден трамплин, какъвто е ЮНЕСКО, изтъкна Паси.

Соломон Паси посочи, че съобщението до медиите в България е дошло вечерта в 21 часа, но в централата на ООН в Ню Йорк е било 14 часа следобед, което по думите му е приличен час да бъде депозирано едно писмо. Той приветства факта, че без фанфари българският външен министър е изпратил писмото.

Доган и Пеевски

Паси коментира и информацията, че Ахмед Доган и Делян Пеевски имат забрана да влизат в Турция. Според него изказването на турския посланик в София, който нито потвърди, нито отрече новината, на дипломатически език означава, че такава забрана най-вероятно наистина има.

Паси заяви, че думите на турския дипломат означават, че въпросът ще се решава не по дипломатически и високополитически начин, а на експертно равнище – най-вероятно чрез службите. Конфронтацията между Москва и Анкара няма абсолютно никакво отношение към това решение на турската страна, убеден е Соломон Паси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика