Влак е ударил лек автомобил на прелез в междугарието Крумово – Асеновград Има пострадали

Какво ставаш, когато не те бива в нищо?

Шарън Стоун в нова секс офанзива Актрисата пресъздаде и прочутата сцена от „Първичен инстинкт”

Павлин и екипажът му постигнаха нов рекорд на ветрила

Александър Андреев, ЦИК: Няма информация за тежки нарушения на изборите в София

Забраняват риболова в част от язовирите

Тръмп отлага налагането на мита на автомобилите от Европа

Ево Моралес получи политическо убежище в Мексико

Борислав Гуцанов, председател на БСП-Варна, пред „Труд“: Синдромът “СДС” мачка структурите на БСП Липсата на социалистите в местната власт може да се превърне в проблем на България

Лидер на „Ислямски джихад“ е убит при израелски прицелен удар в Газа

Днес е първото заседание на Столичния общински съвет след местните избори

Заловиха камион, натоварен с 82-ма мигранти в Турция

Парламентът ще разгледа бюджетите на ДОО и НЗОК за 2020 г.

Съдът иска пари от жалбоподателите, пожелали повторно броене на бюлетините в Сливен

На 12 ноември 2019 да почерпят

Нов вид марихуана прави тийнейджърите агресивни

В Русе регистрират бум на непълнолетни със зависимост от дрога. Част от тийнейджърите употребяват нов вид марихуана, която предизвиква пристъпи на агресия, съобщава бТВ. Отделението за зависимости в Центъра за психично здраве е препълнено, а лекарите са притеснени от идеята за закриването на Психодиспансерите и превръщането им в отделения към болниците.

Ще я наречем условно Хриси. Започнала е да употребява наркотици още като тийнейджърка и вече два пъти идва за лечение в Центъра за психично здраве. Разказва, че е започнала да взема дрога под влияние на приятеля си.

„Оттам тръгна всичко, какво да направя. Целият квартал, всички – наркомани, доктор ли да стана… аз лично мога да намеря на всяко едно място, на всеки един квартал, и ако тръгна от Паметника до Альоша, определено ще си намеря и трева, и бяло, и всичко”, разказва Хриси.

Подобна е историята и на Константин от Силистра, който по свое желание е дошъл в центъра.

„13-годишен съм почнал марихуаната, амфетамини, метаамфетамини, после почнахме по-твърдо, хероин… отидохме в Гърция, там седем години не вземахме, върнахме се тук и продължихме пак”, казва Константин.

Наблюденията на лекарите показват, че все повече младежи посягат към дрогата. Най-тревожното е, че възрастовата граница пада, а наркотиците стават все по-опасни. Вече се наблюдава системна употреба от 14-годишни деца.

„Имали сме интоксикации, но не сме имали зависимост към наркотици на такава възраст. Това, което се увеличава в последно време, е изключителна агресия и разрушителни действия. Всичките случаи са доведени с полиция, много пъти дори се налага да им се слагат белезници. В първите часове много от тях извършиха разрушителни действия към нашето имущество, даже камерите ни бяха изтръгнати , бюра бяха счупени”, споделя д-р Теменужка Матева, управител на Център за психично здраве в Русе.

Тестовете показват, че агресията е предизвикана от нов вид марихуана.

„Такива агресивни прояви не са типични за една употреба на нормалната така марихуана. Много други примеси има, които не могат да ги регистрират нашите тестове и самият употребяващ не знае това, което му се предлага, какво е по химичен състав. Казват това е добро, вземи го, ще те вдигне, и това крие риск”, коментира д-р Светослав Иванов, началник на отделението по зависимости.

За момчета и момичета със зависимости Центърът за психично здраве е единственото място, където могат да намерят помощ. Те се притесняват, че закриването му ще сложи край на опитите им да се излекуват от зависимостта. Закриването на центъра поставя проблем за рехабилитацията на психично болните. В момента в Русе близо 110 пациенти се занимават с трудова и арт терапия към Психодиспансера, която им помага да се чувстват полезни.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.