Модернизират софтуера за местните данъци и такси в Сливен

Предвиждаме модернизиране на софтуера за местните данъци и такси в община Сливен - съобщи зам.-кметът по финансите на Сливен Румен Иванов. Целта е данъкоплатците в общината да бъдат максимално улеснени при плащането и проверката на начислените суми чрез съвременни електронни услуги.

Една от идеите е местните налози да може да се плащат и от чужбина или други градове в страната с банкови карти. Електронната проверка пък за дължимите местни данъци и такси чрез сайта на общината ще става чрез ПИК - персоналния идентификационен код, който се издава безплатно от НАП. Голяма част от общините предлагат подобна услуга, но чрез въвеждането на данните за ЕГН. В Сливен и предишното, и сегашното общинско ръководство са против използването на ЕГН заради рисковете при опазване на поверителността му. Към момента в сайта на община Сливен има възможност данъкоплатците да проверят чрез БУЛСТАТ дали не са издирвани по чл.32 от Данъчно-процесуалния кодекс за започнала процедура по принудителното събиране на задълженията им. 131 сливенски фирми са натрупали през периода 2011-2015г. задължения към местната хазна по над 5 хил.лева. Общата стойност на борча им възлиза на близо 2,2 млн.лева.

От общината не се ангажираха със срокове за внедряването на модерния софтуер, тъй като концепцията тепърва ще се уточнява. Не е изключено новите електронни услуги да са достъпни в началото на следващата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони