“Ислямска държава” нападна позиция на правителствения режим в сирийската пустиня и отне живота на 26 войници

Георги Василев, шампион с „Етър“, „Левски“ и ЦСКА пред „Труд“: Грандовете свикнаха с разочарованието

Газова прошка търси България от Русия Радев поднови поканата си към Путин да ни посети тази година

Доналд Тръмп заяви, че срещата му с Ким Чен-ун може да бъде отложена

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в сряда, 23 май 2018

Марк Зукърбърг пред ЕП: Не направихме достатъчно, за да защитим данните на потребителите

Сотир Цацаров и Цецка Цачева се срещнаха с американския си колега Джеферсън Сешънс

На 20-о място сме по бюджет за отбрана в ЕС Средните разходи за военнослужещ в съюза са 329 евро, а у нас - 93 евро

Двама френски туристи бяха нападнати от маймуни в Индия

БЛС се оттегли от здравната карта

Всеки трети живее в дом без канализация Безплатна вода за бедните предвижда нов Закон за ВиК

Няма да се намери решение за името на Македония, заяви гръцкият министър на отбраната

Крадла обра храма към приюта на отец Иван Ако не се разкае, ще я постигне Божието възмездие

Рамуш Харадинай поиска от Ватикана да признае Косово като независима държава

МОН и БАН в спор за задача от матурата по БЕЛ за 12 клас

България последна в Европа по брой предприемачи

България е последна в Европа по процента на хората, които скоро са стартирали бизнес. Това показва доклад на Глобалния предприемачески мониторинг (GEM) за 2015.

У нас по-малко от 5% от възрастното население е стартирало скоро или планира да стартира нов бизнес. Конкретно за страната ни процентът е 3,5% за започнали бизнес през последните 3,5 години.

За сравнение, средното ниво за страните от ЕС е 7,8%.

57,5% от българите смятат, че предприемачеството е добър избор за кариера. Същевременно обаче страната ни е на 59 място от 60 страни по показателя за намерения за предприемачество, като само 5,3% от хората реално смятат да предприемат подобна стъпка.

Сред страните в Европа България е на едно ниво с Холандия по индикатора “страх от провал”. Страната ни има по-ниски нива от Гърция, Румъния, Хърватия, Македония, Ирландия и Германия – 33,3%. Страхът от неуспех е много важен индикатор и може да бъде сериозна културна и социална пречка за предприемачеството.

“В България отдаваме висок статус на предприемачеството – 71,5%, като сме на двадесета позиция в света по този индикатор, но не наблюдаваме това да кореспондира на нарастващ брой нови и установени компании. От изключително значение е да се утвърди правилната рамка за условията на предприемачество, което ще разгърне неоползотворен предприемачески потенциал”, споделя Искрен Кръстев.

България също така е сред страните, които регистрират ниски стойности на показателя за прекратяване на бизнес. Това предполага, че затруднена регулаторна среда увеличава бюрокрацията и следователно възможностите за създаване на компания, както и прекратяване на дейността й.

България присъства за пръв път в глобалния доклад GEM Global Report, който е най-мащабното проучване на предприемачеството в световен мащаб. През 2015 г. в проучванията са участвали 62 страни. От тях са 23 европейски икономики.

По показателя за предприемаческа активност на ранен етап TEA (total early-stage entrepreneurship) най-ефективните икономики в Европа са Латвия 14,1%), Естония (13,1%) и Румъния (10,8%). Показателят TEA оценява процента на работещото население в процес на започване на предприемаческа дейност или е започната през последните 3 години и половина.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.