Теменужка Петкова: Газоразпределителната инфраструктура в България ще се развива, ако има икономически интерес

Експерт прогнозира: Професията оператор на кол център ще се трансформира в оператор на робот

Търсят тяло на бебе, родено вчера в Кърджали, източват „Водното огледало“

Републиканските пътища в Сливенска област – проходими при зимни условия

Благодетели дариха 1100 лв. за изграждане на паметник на ген. Сава Муткуров в Търново

Комисар Мария Габриел с престижна награда „Талант в политиката 2018“

Тировете с дестинация България, влизащи от Турция, няма да бъдат пренасочвани през Лесово – Хамзабейли

Иван Тотев: Никога не е имало идея да се разфасоват прасета в центъра на Пловдив

Петър Петров от „Юлен“: Дружеството няма никакви кредити към Първа Инвестиционна Банка или други български банки Поради некоректността на журналистите от Икономедиа, концесионерът на ски зона "Банско" повече няма да отговаря на въпроси, задавани от изданията на тази медийна група

Откриха близо 700 литра нелегален алкохол по обява в Интернет

Клуб „Активна сигурност“ организира коледен празник за деца от домове в Пловдивско Кампанията е под надслов "SOS - Грижа без граници"

Запален комин обгази пенсионерка

Отпускат се 4 милиона лева за Клиниката по изгаряния в „Пирогов“, обяви министър Ананиев

1 тон нелегална ракия откриха митничари в нелегален казан

Правителството погасява дълговете на болница „Лозенец“ с 23 млн. лв., тя минава под управлението на СУ

България последна в Европа по брой предприемачи

България е последна в Европа по процента на хората, които скоро са стартирали бизнес. Това показва доклад на Глобалния предприемачески мониторинг (GEM) за 2015.

У нас по-малко от 5% от възрастното население е стартирало скоро или планира да стартира нов бизнес. Конкретно за страната ни процентът е 3,5% за започнали бизнес през последните 3,5 години.

За сравнение, средното ниво за страните от ЕС е 7,8%.

57,5% от българите смятат, че предприемачеството е добър избор за кариера. Същевременно обаче страната ни е на 59 място от 60 страни по показателя за намерения за предприемачество, като само 5,3% от хората реално смятат да предприемат подобна стъпка.

Сред страните в Европа България е на едно ниво с Холандия по индикатора „страх от провал“. Страната ни има по-ниски нива от Гърция, Румъния, Хърватия, Македония, Ирландия и Германия – 33,3%. Страхът от неуспех е много важен индикатор и може да бъде сериозна културна и социална пречка за предприемачеството.

“В България отдаваме висок статус на предприемачеството – 71,5%, като сме на двадесета позиция в света по този индикатор, но не наблюдаваме това да кореспондира на нарастващ брой нови и установени компании. От изключително значение е да се утвърди правилната рамка за условията на предприемачество, което ще разгърне неоползотворен предприемачески потенциал”, споделя Искрен Кръстев.

България също така е сред страните, които регистрират ниски стойности на показателя за прекратяване на бизнес. Това предполага, че затруднена регулаторна среда увеличава бюрокрацията и следователно възможностите за създаване на компания, както и прекратяване на дейността й.

България присъства за пръв път в глобалния доклад GEM Global Report, който е най-мащабното проучване на предприемачеството в световен мащаб. През 2015 г. в проучванията са участвали 62 страни. От тях са 23 европейски икономики.

По показателя за предприемаческа активност на ранен етап TEA (total early-stage entrepreneurship) най-ефективните икономики в Европа са Латвия 14,1%), Естония (13,1%) и Румъния (10,8%). Показателят TEA оценява процента на работещото население в процес на започване на предприемаческа дейност или е започната през последните 3 години и половина.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.