В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народният съд и Възродителният процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

Висшисти стават офицери с 1 г. курс

Снимка: Архив

Български младежи, завършили висше образование, ще стават офицери като завършват курс с продължителност около една година. Тази идея е била обсъждана по време на посещението на военния министър Николай Ненчев и новият началник на отбраната ген. лейтенант Константин Попов във Военния факултет в Шумен в понеделник. Съществува и идея войници и сержанти висшисти след обучение в Шумен също да станат офицери. Армията има опит в посоката на цивилни висшити да бъдат давани офицерски звания, но за ограничени специалности, примерно метереолози, уточни Попов. Сега желанието е да се разшири кръгът, защото необходимостите на армията били все по-големи.

На дневен ред тази седмица е приемане на промените в Закона за въоръжените сили и минстър Ненчев каза, че в четвъртък това трябва да е факт. „Поправката ще даде възможност да участваме пълноценно, включително и със съвместни патрули с гранична полиция, досега оказвахме само логистична подкрепа“, каза той. Военнослужещите, които ще участват ще бъдат на ротационен принцип от военните формирования в страната и ще преминат през обучения как да участват и какви са техните ангажименти. Планира се и тренировка на терен, на самата граница.

Предстои заедно с министър Румяна Бъчварова да бъде уточнен броят на нужните военни. Колкото до битовите условия, министър Ненчев гарантира, че този въпрос е коментиран, „ще направим всичко възможно нашите военни на границата да бъдат обезпечени във всяко едно отношение“.

Министър Ненчев каза, че има доверие в заместника си Орхан Исмаилов. Последният заплаши с оставка, ако се слеят две дирекции „Отбранителна аквизиция“ и „Инфраструктура на отбраната“. „Това е управленско решение, което смятам ще доведе до по-голяма ефективност. Считам, че в рамките на няколко месеца ще стане ясно, че сливането на тези две дирекции е от изключителна полза за министерството“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.