Президентът прехванат от ДАНС (обзор) Водено е дело срещу престъпна група, пречила на проверка на КПКОНПИ срещу държавния глава

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 29 януари 2020

Тежка катастрофа затвори пътя Русе-Силистра

Френският самолетоносач „Шарл Де Гол“ ще акостира в Кипър

Кубрат Пулев: След мача с Кличко приятелите ми драстично намаляха

Софиянци живеят два пъти по-добре от варненци Стара Загора е веднага след столицата и изпреварва по-големите градове

Българин, завърнал се от Пекин, е потърсил помощ във ВМА

Лондон пуска „Хуавей” въпреки натиска на САЩ Великобритания смята, че може да контролира рисковете

Прессекретариатът на президента: Няма как да коментираме записите, разпространени от прокуратурата

След среща на Горанов с ресторантьори и хотелиери: Отлагат Наредба Н-18 за шест месеца Планираният за утре протест срещу наредбата се отменя

Румен Радев: Не можем да продължаваме напред, ако не сме стъпили здраво на нашите традиции

19 цивилни са станали жертва на конфликта в Източна Украйна през 2019-та

€2000 на бебе дава Гърция (обзор) Сумата е еднократна, ще се изплаща на две равни вноски

Сирийски правителствени сили превзеха град в провинция Идлиб

Екатерина Захариева: И четиримата българи в Ухан искат да се върнат, няма да ги изоставим

Висшисти стават офицери с 1 г. курс

Български младежи, завършили висше образование, ще стават офицери като завършват курс с продължителност около една година. Тази идея е била обсъждана по време на посещението на военния министър Николай Ненчев и новият началник на отбраната ген. лейтенант Константин Попов във Военния факултет в Шумен в понеделник. Съществува и идея войници и сержанти висшисти след обучение в Шумен също да станат офицери. Армията има опит в посоката на цивилни висшити да бъдат давани офицерски звания, но за ограничени специалности, примерно метереолози, уточни Попов. Сега желанието е да се разшири кръгът, защото необходимостите на армията били все по-големи.

На дневен ред тази седмица е приемане на промените в Закона за въоръжените сили и минстър Ненчев каза, че в четвъртък това трябва да е факт. „Поправката ще даде възможност да участваме пълноценно, включително и със съвместни патрули с гранична полиция, досега оказвахме само логистична подкрепа“, каза той. Военнослужещите, които ще участват ще бъдат на ротационен принцип от военните формирования в страната и ще преминат през обучения как да участват и какви са техните ангажименти. Планира се и тренировка на терен, на самата граница.

Предстои заедно с министър Румяна Бъчварова да бъде уточнен броят на нужните военни. Колкото до битовите условия, министър Ненчев гарантира, че този въпрос е коментиран, „ще направим всичко възможно нашите военни на границата да бъдат обезпечени във всяко едно отношение“.

Министър Ненчев каза, че има доверие в заместника си Орхан Исмаилов. Последният заплаши с оставка, ако се слеят две дирекции „Отбранителна аквизиция“ и „Инфраструктура на отбраната“. „Това е управленско решение, което смятам ще доведе до по-голяма ефективност. Считам, че в рамките на няколко месеца ще стане ясно, че сливането на тези две дирекции е от изключителна полза за министерството“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.