Висшисти стават офицери с 1 г. курс

Български младежи, завършили висше образование, ще стават офицери като завършват курс с продължителност около една година. Тази идея е била обсъждана по време на посещението на военния министър Николай Ненчев и новият началник на отбраната ген. лейтенант Константин Попов във Военния факултет в Шумен в понеделник. Съществува и идея войници и сержанти висшисти след обучение в Шумен също да станат офицери. Армията има опит в посоката на цивилни висшити да бъдат давани офицерски звания, но за ограничени специалности, примерно метереолози, уточни Попов. Сега желанието е да се разшири кръгът, защото необходимостите на армията били все по-големи.

На дневен ред тази седмица е приемане на промените в Закона за въоръжените сили и минстър Ненчев каза, че в четвъртък това трябва да е факт. "Поправката ще даде възможност да участваме пълноценно, включително и със съвместни патрули с гранична полиция, досега оказвахме само логистична подкрепа", каза той. Военнослужещите, които ще участват ще бъдат на ротационен принцип от военните формирования в страната и ще преминат през обучения как да участват и какви са техните ангажименти. Планира се и тренировка на терен, на самата граница.

Предстои заедно с министър Румяна Бъчварова да бъде уточнен броят на нужните военни. Колкото до битовите условия, министър Ненчев гарантира, че този въпрос е коментиран, "ще направим всичко възможно нашите военни на границата да бъдат обезпечени във всяко едно отношение".

Министър Ненчев каза, че има доверие в заместника си Орхан Исмаилов. Последният заплаши с оставка, ако се слеят две дирекции "Отбранителна аквизиция" и "Инфраструктура на отбраната". "Това е управленско решение, което смятам ще доведе до по-голяма ефективност. Считам, че в рамките на няколко месеца ще стане ясно, че сливането на тези две дирекции е от изключителна полза за министерството".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование