МВР хвана сирийци, опитали да се присъединят към "Ислямска държава"

Трима сирийци са арестувани на пункта "Капитан Андреево" при опит да преминат нелегално в Турция и от там да отидат в Сирия, за да се присъединят към "Ислямска държава", съобщиха от прокуратурата.

Акцията е на Главна дирекция "Гранична полиция" и на специализираното държавно обвинение.

Обвинения са повдигнати на Ал Абдулах Фади, Ал Фанди Ясим и Алмоаммад Абдулахмид. Те са влезли през границата на страната ни от Гърция. Имат предоставен статут на бежанци от Германия, откъдето тръгнали за България. На неустановена в началото на т. г. дата те пристигнали в Гърция, откъдето опитали да преминат на турска територия, но не били допуснати

На 6 февруари тримата преминали гръцко-българската граница, пристигнали в София и се настанили в хотел. Ден

по-късно отпътували за Свиленград, където около 3,30 ч. на 9-ти т.м. направили опит да преминат нелегално на турска територия в района на 315-а гранична пирамида, недалеч от ГКПП Капитан Андреево. На това място те били задържани от нашите граничари. Районната прокуратура в Свиленград повдигнала на сирийците обвинения в за опит за нелегалнопреминаване на държавната граница и им наложила задържане до 72 часа.

На 12 февруари Районният съд вналожил на Фади, Ясим и Абдулахмид на по 6 месеца условно и 200 лв. глоба. "Събрани са множество доказателства за принадлежността на тримата сирийци към "Ислямска държава" и да присъединят към терористичната групировка", казаха запознати с разследването.

С постановления на спецпрокурор на тримата са задържани за 72 часа. В понеделник е внесено и искане в Специализирания наказателен съд на тримата да бъде наложена най-тежката постоянна мярка "задържане под стража".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини