Осъдиха мъж, окрал приятели от детство

С 1 год. затвор е наказан мъж, който водил малките си деца на гости на познати, за да краде от домакините злато и вещи.

Присъдата на Районния съд в Търговище е срещу И.М., който е родом от града, но нямал постоянен адрес и работа. Мъжът последно бил в София. Останал сам с двете си малки деца, след като майка им ги напуснала. През декември 2014г. той решил да се върне в Търговище с едно от децата си. Потърсил приятел от детството и му отишъл на гости. Домакинът откликнал гостоприемно. Черпил дошлите, подслонил ги за през нощта. Докато той и жена му били заети с приготовления за вечерята, И.М претърсил спалнята им и задигнал златни накити, фотоапарат и телефон. На другия ден си тръгнал, а познатите му установили липсите по-късно. В това време мъжът продал златото в заложна къща, за да издържа семейството си. Запазил телефона и фотоапарата за себе си. Стойността на задигнатите вещи била 770 лв.

През март следващата година повторил схемата с гостуването на приятели от детство. Този път набелязал жена от Разбойна и отвел със себе си и двете си деца. И тя го приела радушно и запретнала ръкави да посреща гостите. И.М. на няколко пъти уж ходил до тоалетната, а всъщност обикалял стаите да търси какво да открадне. Този път намерил значително количество злато: мъжки и дамски пръстени, ланци, синджири, прибрал дори и венчална халка. Домакинята разбрала за липсите доста по-късно, а крадецът пак пласирал накитите в заложна къща. Платили му 2 250 лв. за тях, а реалната им стойност била 5 810 лв.

При залавянето му И.М. признал стореното, а съдът намалил полагащото му се наказание с 1/3 и така той ще лежи в затвора при строг режим 12 месеца. Трябва да възстанови и щетите, нанесени на приятелите от детство.

Докато започне делото в Търговище, мъжът бил вкаран в затвора по присъда от София, където пробацията била заменена с лишаване от свобода. Двете му деца пък били поети от държавата, която ги настанила в социална институция.

Присъдата на Районния съд в Търговище подлежи на обжалване пред Окръжния.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони