Бойко Борисов: Ще има нов търг за „Хемус“ заради витаене на съмнение в общественото пространство

Спирането на избора на изпълнители на двата лота на автомагистрала "Хемус" е заради витаене на съмнения в обществото. Това заяви в Прага премиерът Бойко Борисов в отговор на журналистически въпрос защо процедурата е прекратена. 

"Официално или неофициално върху тази процедура имаше съмнение, че не е така както трябва. Искам да кажа, че тя е абсолютно извършена законосъобразно, но когато витае в общественото пространство съмнение върху сделка, която е 800 милиона лева държавни пари, никога не бих си позволил да остане в обществото какъвто и да е оттенък, че нещо неправилно сме извършили. И затова разпоредих да я затворим и веднага да се проведе нов търг, защото пари имаме. Да бъде направен пред очите на всички медии, които каним да участват. И това съм казал на госпожа Павлова, за да можем бързо да започнем двата лота и да ги завършим така, както съм ги обещал на хората във Варна“, обясни Борисов пред журналисти след срещата си с чешкия премиер.

По думите му той никога не се интересува и не забранява на когото и да е да участва - "в случая всички са добре дошли, да спазят правилата и да проведе нов търг", допълни той.

"Затова официално днес нямаме пари. Утре имаме. Така че по документи днес нямаме пари, но от утре ще имаме. (...) Говорил съм с финансовия министър за утре да ги подсигури, когато пуснем новия търг, да бъде обезпечен", посочи Борисов.

След днешното негово решение предстои нов конкурс. "Витае, че от едната страна, макар че повтарям – нито имат участие, нито ги има имената им в тези фирми, но витае, че зад едната стои Златев, а зад другата стои Пеевски. Затова повтарям, винаги съм бил максимално открит и честен с хората и затова са ме избирали толкова пъти. Щом витае за такава сума, за такава поръчка, такова нещо, аз съм убеден, че сега, като се явят сега на нов конкурс там и гледате всеки какво предлага от А до Я, мисля, че тогава спокойно ще завършим тази процедура", каза премиерът.

"Чух, че някакви гадове са казали, че едва ли не външни посолства или партньори ми били казали да спра конкурса. Това са гадове, които лъжат, мамят, медии бухалки и негодници, и двете посоки. И трябва да им кажа, че няма да им се дам изобщо – и на едните, и на другите", допълни още Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини