Повдигнаха обвинения на участници в организирана престъпна група, разпространявала наркотици

Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу петима участници в организирана престъпна група за разпространение на наркотици във Великотърновска област и в още няколко региона на страната.

Участниците бяха задържани на 12 февруари вечерта при специализирана операция на ГДБОП и ТД БОП -Велико Търново под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура.

Обвинения са повдигнати на 45-годишния представител на подземния свят в старата столица Айдън Хюсеинов, ръководител на групата, Карамфил Бижев, Тунай Генчосманов, Илиян Топалов и Бисерка Димитрова.

Според събраните до момента доказателства групата е действала от началото на 2015 г., като е разпространявала предимно амфетамини, марихуана и хашиш. Хюсеинов лично „снабдявал“ членовете на престъпното сдружение с наркотични вещества, указвал им къде да го съхраняват и как да го разпространяват.

Тунай Генчосманов сам отглеждал канабис в имота си във великотърновското село Малки Чифлик и държал в къщата си количества готова за разфасоване и разпространение суха маса. Различни количества наркотици са намерени и иззети и от домовете и на други участници в групата.

В понеделник Специализираният наказателен съд уважи искането на прокуратурата за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на Хюсеинов, Генчосманов и Топалов и Димитрова.

От събраните по делото доказателства съдът е направил извод за наличието на обосновано предположение за авторството на деянието и с оглед тежестта на повдигнатото обвинение на четиримата обвиняеми, като за обвиняемия Айдън Хюсеинов са налице и данни за предишно осъждане, липса на документ за самоличност, което води до опасност от укриване на същия. Определението може да се обжалва на 25 февруари пред Апелативния специализиран наказателен съд. Предстои предявяване на обвинението на Карамфил Бижев, както и определяне на мярката му за неотклонение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право