Пресякоха пътя на трима сирийци към „Ислямска държава“ (обзор)

В телефоните им имало прогандни материали на ИДИЛ

Трима сирийци са били оковани с белезници недалеч от ГКПП-Капитан Андреево при опит да преминат нелегално в Турция и после да се присъединят към силите на „Ислямска държава“ в Сирия.

Ал Фади, Ал Джасим и Алмоаммад Абдулахмид дошли у нас от Германия, твърди спецпрокуратурата. Те са на възраст 21-23 г. и имат статут на бежанци. В началото на 2016 г. сирийците минали през Гърция и се пробвали да отидат в Турция, но не успели. Тогава се насочили към България и стигнали до София. После поели с автобус към Свиленград. Около 3,30 ч на 9 февруари сирийците опитали да преминат нелегално в Турция, но били заловени. Три дни по-късно районният съд в Свиленград им наложил условни присъди и глоба от по 200 лв. След това обаче разследващите установили, че мъжете имали намерение да се включат в терористичната групировка.

Вчера пред спецсъда обвинението настоя сирийците да останат за постоянно в килиите. Те се оправдаха, че отивали в Турция при болната майка на един от тях.

„Не знам в какво ме обвинявате. Аз съм светски човек“, обяви Ал Фади. Неговият приятел Абдулахмид изтъкна, че мечтае да е гражданин на ЕС.

Съдия Мариета Райкова обаче не се съгласи с версиите им и ги прати за постоянно зад решетките. Тя подчерта, че в телефоните им имало снимки на въоръжени мъже и пропагандни материали на „Ислямска държава“. Агенти на ДАНС установили, че тримата общували с неизвестни мъже от Турция, Германия и Сирия. Обвиняемият Абдулахмид дори преди време бил част от военен отряд в Дамаск.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право