Подписано е рамковото споразумение за поддръжка на родните МиГ-29

Тръмп бесен заради поредния теч на информация от екипа му Поздравил Путин за победата, въпреки препоръката на съветниците си

Петр Келнер купи „Теленор“ в България Компанията вече има един и същи собственик с Нова телевизия

Николо Коцев ще свири на Burgas Jam

МОСВ дари бездимна печка на спасителя на щъркелите от село Зарица

11 месеца затвор за грък, нападнал лекари в Петрич

Министър Ангелкова: Специален QR код ще информира потребителя за избрания от него туроператор, хотел или планински водач

Обявиха програмата на Първа лига до края на сезона, ясни са всички дербита

Полярно мече се роди в зоопарк в Шотландия

Радев призова за повече прагматизъм в двустранните отношения с Израел

Софи Маринова раздава обяснения и автографи в шуменския съд

4 години за убийство на пътя и шофиране след употреба на дрога

„Омония“ уволни Ивайло Петев

Река Тунджа е повишила нивото си с 25 см в сливенския участък Към момента няма риск от разлив

Комисията за ЧЕЗ ще изслуша разузнавателните служби и Министерство на финансите

Борисов в Прага: Да се затворят външните граници, но при общоевропейско решение (обзор)

Теленор продаде активите си в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) за сумата от 2,8 млрд. евро.

ГЕОРГИ АНГЕЛОВ

Прага, специален пратеник на “Труд”

Много пъти съм казвал позицията си – да се затворят външните граници на ЕС, но за това следва да се намери общоевропейско решение със съвместни усилия и в дух на разбирателство.“ Това изтъкна премиерът Бойко Борисов пред чешкия си колега Бохуслав Соботка в Прага. Той участва в срещата на Вишеградската четворка – Полша, Чехия, Словакия, Унгария, която бе свикана, за да се приемат мерки срещу имигрантската криза.

Борисов посочи, че идеята на тези страни за засилване на контрола по българо-гръцката и македоно-гръцката граница няма как да доведе до решение на проблема за Европа, а единствено може да се очаква промяна на миграционните маршрути. Нашият премиер смята, че бежанските потоци не могат да бъдат овладени без активния принос и участие на всички държави по маршрута, особено Гърция. Затова за едностранни действия не можело да става въпрос, когато се търсят устойчиви резултати.

Бойко Борисов изтъкнал, че в краткосрочен и средносрочен план от първостепенно значение за овладяване на миграцията ще бъде ефективният контрол по външните граници на ЕС. Борисов настоява бежанците да преминават през регламентирани пунктове. Затова била необходима допълнителна подкрепа за укрепването им. В края на срещата със Соботка, Борисов го поканил да посети България в удобно за него време.

Часове преди срещата в телефонен разговор с канцлера Ангела Меркел Борисов у информира за позицията на България, като подчерта важната роля на европейската солидарност.

Външният министър Даниел Митов каза вчера, че България настоява НАТО да опазва и сухопътната граница между Турция и Гърция, ако планираната операция на Алисанса по опазването на морската границите между двете страни се окаже ползотворна. Външният министър смята, че така ще се гарантира, че мигрантският поток няма да се насочи към България.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.