Правят екооценка на проекта за градска железница в Русе

Проектът за градска железница в Русе е внесен за оценка за въздействие на околната среда /ОВОС/ в Регионалната екоинспекция, съобщиха от областната управа. Обществената поръчка за прединвестиционно проучване спечели русенската фирма "Гео-Чонов", след като Министерски съвет отпусна 39 600 лв. от държавния бюджет.

Целта е жп линията да свърже централна жп гара с Индустриалния парк, гара Север, фирмите в бившия Комбинат за тежко машиностроене и град Мартен, за да се разтовари автотрафика. Първият частен жп превозвач "Булмаркет ДМ" АД вече обяви, че е готов да изгради и да обслужва градската железница. Той има 17 км жп линии от гара Русе Север до бившия комбинат за тежко машиностроене /КТМ/ в източната промишлена зона. Проектът включва 10 спирки, като железницата ще обслужва близо 2000 работници от предприятия по маршрута.

Идеята е те да ползват мотрисите с безконтактни карти, които ще се зареждат от работодателите им. За пътниците ще има т.нар. безкупейни вагони с по 158 места или мотрисни влакове "Дезиро". За да заработи железницата, трябва да се промени общинската схема за градски транспорт на Русе.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони