Студът вае ледени скулптури в Чикаго

Жители на Бургас излизат на протест срещу системното замърсяване на въздуха

Доброволци помагаха в гасенето на пламнал навес в Свищовско Спасена е съседна сграда от пламъците

Социалният министър: Бизнесът е недоволен от повишаването на минималната работна заплата

Протест на ученици, учители и родители в Сливен в защита на училище

Гърция и Македония започват нов кръг от преговорите относно спора за името

Отбелязваме Антоновден

Биткойнът се срина с 25 на сто на азиатските пазари

Чавушоглу: Турция може да разшири военната си операция в Северна Сирия

Папа Франциск поиска прошка за извършените от католически духовници посегателства срещу деца

Косовският премиер призова да не се използва убийството на Оливер Иванович за политически цели

Доклад на „Фрийдъм хаус“: България е свободна страна, но медиите й – само донякъде

Тръмп е в отлично здраве, заяви лекарят на Белия дом

Около 1400 мигранти бяха спасени в Средиземно море

Нови по-строги санкции към КНДР обмислят САЩ и Канада

Петър Москов: Според опозицията съм арогантен – не мога да преценя

„Това, че парите на Здравната каса и държавата все повече ще влизат там, където пациентите имат нужда, а не там, където е бизнес планът на някой, очевидно страшно тревожи икономически лобита. И те се опитват да се явят на бой последен“. Това коментира министърът на здравеопазването Петър Москов, който във вторник във Видин преряза лентите на две обновени отделения – по „Кардиология“ и по „Физикална и рехабилитационна медицина“ в МБАЛ „Света Петка“.

Пред журналисти министър Москов подчерта, че общинското здравеопазване не трябва да има никакви притеснения, свързвани с Националната здравна карта. Откриването на кардиоличното отделение в дунавския град здравният министър определи като още едно доказателство срещу лъжите, че здравната карта щяла да затваря и да ликвидира болници. „В град с мащаба на Видин, с ясно изразена тенденция хората да напускат, икономиката да намалява оборотите си, това е инвестиция в живота и сигурността на хората“, каза министър Москов и поясни, че досега жителите от Видинско е трябвало да пътуват до Враца или друг град в страната, за да получат такава здравна помощ.

Коментирайки готовността си за предстоящия вот на недоверие, министър Петър Москов заяви, че утре (сряда – б.а.) ще се състезават различните крила на опозицията да обясняват как достъпът до здравеопазване е намален заради законодателни промени.

„За Бога, могат ли да го обяснят на гражданите на Видин – как се е намалил достъпът им до здравеопазване?! Мое задължение е да отида и да отговоря стройно и ясно на всички аргументи, ако мога така да кажа за мотивите на вота. Там пише, че съм арогантен“, каза още Петър Москов с пояснението, че не може да прецени дали има аргументи за такова твърдение.

Здравният министър съобщи още, че в закона за лекарствата, чието публично обсъждане предстои, се предвижда формиране на аптечна карта. Текстове в закона разписват възможността за разкриването на мобилни филиали на аптеки.

Във Видин министър Москов бе заедно със своя заместник Ваньо Шарков. Те се срещнаха с началниците на отделенията в болницата, на която бе дискутиран проекта на Националната здравна карта и хода на реформата в здравеопазването.

Във видинското отделение по „Кардиология“ държавата е вложила 1,4 млн.лв. В момента по договор с болницата работят именити български медици и ден преди официалното откриване е оказана спешна помощ на първата пациентка.

На официалното откриване присъстваха видинския губернатор, кметът, представители на здравни институции, медици и др.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.