На 18 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 18.11.2019

Алхимията – наука или магьосничество

Кларинетът – кармата на фамилия Димитрови Три поколения проправят пътя на музикалния инструмент в България

Георги Дерменджиев: Гледаме напред Капитанът Ивелин Попов може и да отложи оттеглянето си от националния

Еврото помага на Германия да не се превърне в Япония

Трето наводнение за седмица във Венеция

Без привилегии за имигрантите от ЕС Ще се чакат 5 г. за социални помощи и ще се плаща допълнителна такса за здраве

11 души бяха ранени при стрелба в кафене в Одрин

Суецкият канал навърши 150 години (ИНФОГРАФИКА) Идеята била замислена още от фараоните

България с исторически успех над Чехия

Израел, САЩ, Германия, Италия и Гърция проведоха военни учения за борба с руските С-400

Половината учители излизат в пенсия

Кметът Фандъкова награди Тео Ушев за принос към културата на София

Съсипаха от подигравки певицата Андреа заради фотошоп Освен недостатъците по лицето си заличи и зърното

Петър Москов: Според опозицията съм арогантен – не мога да преценя

„Това, че парите на Здравната каса и държавата все повече ще влизат там, където пациентите имат нужда, а не там, където е бизнес планът на някой, очевидно страшно тревожи икономически лобита. И те се опитват да се явят на бой последен“. Това коментира министърът на здравеопазването Петър Москов, който във вторник във Видин преряза лентите на две обновени отделения – по „Кардиология“ и по „Физикална и рехабилитационна медицина“ в МБАЛ „Света Петка“.

Пред журналисти министър Москов подчерта, че общинското здравеопазване не трябва да има никакви притеснения, свързвани с Националната здравна карта. Откриването на кардиоличното отделение в дунавския град здравният министър определи като още едно доказателство срещу лъжите, че здравната карта щяла да затваря и да ликвидира болници. „В град с мащаба на Видин, с ясно изразена тенденция хората да напускат, икономиката да намалява оборотите си, това е инвестиция в живота и сигурността на хората“, каза министър Москов и поясни, че досега жителите от Видинско е трябвало да пътуват до Враца или друг град в страната, за да получат такава здравна помощ.

Коментирайки готовността си за предстоящия вот на недоверие, министър Петър Москов заяви, че утре (сряда – б.а.) ще се състезават различните крила на опозицията да обясняват как достъпът до здравеопазване е намален заради законодателни промени.

„За Бога, могат ли да го обяснят на гражданите на Видин – как се е намалил достъпът им до здравеопазване?! Мое задължение е да отида и да отговоря стройно и ясно на всички аргументи, ако мога така да кажа за мотивите на вота. Там пише, че съм арогантен“, каза още Петър Москов с пояснението, че не може да прецени дали има аргументи за такова твърдение.

Здравният министър съобщи още, че в закона за лекарствата, чието публично обсъждане предстои, се предвижда формиране на аптечна карта. Текстове в закона разписват възможността за разкриването на мобилни филиали на аптеки.

Във Видин министър Москов бе заедно със своя заместник Ваньо Шарков. Те се срещнаха с началниците на отделенията в болницата, на която бе дискутиран проекта на Националната здравна карта и хода на реформата в здравеопазването.

Във видинското отделение по „Кардиология“ държавата е вложила 1,4 млн.лв. В момента по договор с болницата работят именити български медици и ден преди официалното откриване е оказана спешна помощ на първата пациентка.

На официалното откриване присъстваха видинския губернатор, кметът, представители на здравни институции, медици и др.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.