Петър Москов: Според опозицията съм арогантен - не мога да преценя

"Това, че парите на Здравната каса и държавата все повече ще влизат там, където пациентите имат нужда, а не там, където е бизнес планът на някой, очевидно страшно тревожи икономически лобита. И те се опитват да се явят на бой последен". Това коментира министърът на здравеопазването Петър Москов, който във вторник във Видин преряза лентите на две обновени отделения - по "Кардиология" и по "Физикална и рехабилитационна медицина" в МБАЛ "Света Петка".

Пред журналисти министър Москов подчерта, че общинското здравеопазване не трябва да има никакви притеснения, свързвани с Националната здравна карта. Откриването на кардиоличното отделение в дунавския град здравният министър определи като още едно доказателство срещу лъжите, че здравната карта щяла да затваря и да ликвидира болници. "В град с мащаба на Видин, с ясно изразена тенденция хората да напускат, икономиката да намалява оборотите си, това е инвестиция в живота и сигурността на хората", каза министър Москов и поясни, че досега жителите от Видинско е трябвало да пътуват до Враца или друг град в страната, за да получат такава здравна помощ.

Коментирайки готовността си за предстоящия вот на недоверие, министър Петър Москов заяви, че утре (сряда - б.а.) ще се състезават различните крила на опозицията да обясняват как достъпът до здравеопазване е намален заради законодателни промени.

"За Бога, могат ли да го обяснят на гражданите на Видин - как се е намалил достъпът им до здравеопазване?! Мое задължение е да отида и да отговоря стройно и ясно на всички аргументи, ако мога така да кажа за мотивите на вота. Там пише, че съм арогантен", каза още Петър Москов с пояснението, че не може да прецени дали има аргументи за такова твърдение.

Здравният министър съобщи още, че в закона за лекарствата, чието публично обсъждане предстои, се предвижда формиране на аптечна карта. Текстове в закона разписват възможността за разкриването на мобилни филиали на аптеки.

Във Видин министър Москов бе заедно със своя заместник Ваньо Шарков. Те се срещнаха с началниците на отделенията в болницата, на която бе дискутиран проекта на Националната здравна карта и хода на реформата в здравеопазването.

Във видинското отделение по "Кардиология" държавата е вложила 1,4 млн.лв. В момента по договор с болницата работят именити български медици и ден преди официалното откриване е оказана спешна помощ на първата пациентка.

На официалното откриване присъстваха видинския губернатор, кметът, представители на здравни институции, медици и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини