Избират ректор на Стопанската академия в Свищов

След ожесточена конкуренция между трима кандидати, Стопанската академия "Д.А.Ценов" в Свищов от вторник ще има ректор. За поста се борят проф. Андрей Захариев, доц. Иван Марчевски и проф. Таня Горчева.

Вотът се провежда след 9-месечни драми във висшето учебно заведение. Събитията се разиграват от май миналата година, когато изтече втория мандат на скандалният бивш ректор на академията проф. Величко Адамов. За негова наследничка бе провъзгласена 35-годишната проф. Теодора Димитрова, която обаче така и не успя да упражни властта си като ръководител на учебното заведение. Изборът и бе атакуван в съда заради допуснати нарушения при вота.Стигна се дори до абсурдната ситуация, бившият министър на образование проф. Тодор Танев през юни миналата година да назначи служебен ректор. Задачата на проф. Иван Върбанов бе да организира провеждането на нови избори за легитимно ръководство на академията. Това обаче не можа да се случи заради заведени множество съдебни искове от страните в казуса.

След изтичане на 6-месечния мандат на проф. Върбанов бе назначен втори временен ректор. Проф. Марияна Божинова проведе процедурата по свикване на Общо събрание и организира реален вот.

Във вторник сутринта изборът за ръководител на висшето училище стартира с представяне на управленските платформи на тримата кандидати. В следобедните часове се провежда и самото гласуване.

Коментари

Задължително поле