Ученици пушат трева в тоалетната, родителите им ги бранят, съдът не дава на директора да ги изгони

Ученици, пушили марихуана в тоалетната, са наказани с преместване в друго училище, но съдът не разрешава на директора да изпълни наказанието, разказва БНР.

На 18 декември 2015 г. в СОУПНЕ "Фридрих Шилер" - гр. Русе две от дежурните учителки казват на директора Пламен Иванов, че усещат миризма на марихуана в коридора на училището.

Проведена е проверка на дневниците, чрез която се установява кои ученици са отсъствали от занятията същия ден. Момиче и момче от две различни паралелки в осми клас са поискали на напуснат занятията по едно и също време. Ученикът се връща в час по немски, по думите на преподавателя, неадекватен, подпирайки се на стената и смеейки се.

Двамата тийнейджъри са извикани в директорския кабинет, междувременно пристигат и инспектори от детска педагогическа стая от близкото второ районно управление. Родителите все още се изчакват.

Чрез социалните мрежи, в които тийнейджърите са комуникирали, става ясно, че споделеното пушене е уговорено дни преди това, а посредникът, снабдил учениците с дрогата, е ученик от десети клас на същото училище.

Директорът е в шок, но твърди, че процедурата в правилниците е спазена. Свикана е комисия по превенция на противообществените прояви и педагогически съвет, като решението е учениците да бъдат преместени в друго училище до края на учебната година.

Родителите присъстват на срещата, а директорът определя поведението им като "нахално" и "нападателно". Те обжалват заповедта за преместване в административния съд, а неговото решение е, че няма достатъчно доказателства и изпълнението на заповедта не трябва да се допуска.

Директорът е категоричен, че юристката на училището ще обжалва решението на съда. Той призовава за повече родителска загриженост и според него отпадането на предварителното изпълнение на заповедта би означавало легитимиране на това поведение от страна на властите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право