Повдигнаха обвинение на селски кмет за незаконно оръжие и патрони

Районна прокуратура-Пазарджик повдигна във вторник обвинение на 53-годишния кмет на село Братаница Георги Спасов за незаконно държане на оръжие, явяващо се престъпление по чл. 339, ал.1 от НК. На Георги Спасов е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 1000 лв., след като разследването е установило, че от юни до 11 декември 2015 г. е държал в къщата си 9-милиметров пистолет "Макаров", произведен в Русия, но със заличен фабричен номер, 8 патрона от същия калибър и един боен куршум, предназначен за пушка "Мосин Наган".

За пистолета и патроните кметът на Братаница не е притежавал надлежно разрешение, което се изисква по Закона за оръжията, взривните вещества и пиротехническите изделия. Под ръководството на Районна прокуратура са извършени огледи, разпити на свидетели, назначени експертизи и др.

Револверът е бил открит при обиск в имот на Георги Спасов покрай издирването на изчезналия още на 6 декември 2015 г. ром от Братаница Йордан Асенов–Гочето, който по-късно бе намерен убит в напоителен канал край селото. Тогава Георги Спасов е бил арестуван за 24 часа, а след това освободен.

Синът на кмета на Братаница Васил Спасов пък е в момента в ареста с постоянна мярка "задържане под стража" и е един от двамата обвинение за предумишлено убийство на Йордан Асенов, когото заварили да събира баберека от царевица в една от фамилните ниви.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони