Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Кметството в Търново предприема крути мерки по проблема със старите сгради

Кметът на Велико Търново Даниел Панов и експерти от общинската администрация предприемат крути мерки по проблема с неподдържаните сгради в старинната част на града, които са паметници на културата и са част от архитектурен резерват. Всички къщи и постройки с историческа и архитектурна стойност ще бъдат обстойно проверени. Инспекцията ще бъде извършена от специално сформирана работна група. В нея ще бъдат включени специалисти от кметството, Министерството на културата, Националния институт за недвижимо културно наследство и регионалната структура на Дирекция “Национален строителен контрол”.

Мерките се предприемат след като за около месец се сринаха знакови сгради като къщата на Кокона Анастасия и метоха на Преображенския манастир.Целта е да се установи реалното състояние на вековните постройки. Предвижда се да бъде насочено вниманието на собствениците към задълженията им да спазват предписанията за укрепване или премахване на тези къщи, които са в лошо състояние и са потенциално опасни за пешеходците и автомобилите.

“Законът за културното наследство е отредил на Кмета на община Велико Търново като длъжностно лице подпомагаща функция по въпросите, свързани със състоянието на сградите паметници на културата със собственост, различна от общинската. С оглед ограничените правомощия, до момента Даниел Панов и експертите от общинската администрация са сформирали комисии и работни групи, в резултат на които е извършена проверка на повече от 20 частни сгради в незадоволително състояние. Установено е, че голяма част от собствениците на тези къщи живеят в различни части на България и света. Издадени са им предписания и протоколи, но само двама от тях са реагирали. Наложени са глоби според действащото законодателство”, коментират от общинската администрация.

Кметът Даниел Панов и Община Велико Търново припомнят, че отговорността за частните сгради, които са паметници на културата, е на собствениците им. За незадоволителното им състояние те подлежат на санкции както според Закона за устройство на територията, така и според Закона за културното наследство, като максималният им размер е 30 000 лева. Предвидена е и наказателна отговорност. От общинската управа се надяват притежателите на къщите и постройките в старата част на града да окажат необходимото съдействие за разрешаване на проблемите със състоянието на сградите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете