Следващите европейски избори ще се проведат в периода 23-26 май 2019 г.

Едва 13 гари са приспособени за хора с увреждания

Девет румънци са загинали в катастрофа с румънски микробус в Унгария

“Спейс Екс” изстреля два сателита, които ще наблюдават водата на планетата

САЩ смекчиха банковите регулации, приети след кризата от 2008 г.

Лавата от изригващия вулкан Килауеа на Хавай се приближава към местна геотермална електроцентрала

Русия изстреля четири междуконтинентални балистични ракети от ядрена подводница

Венецуела изгони най-високопоставения дипломат на САЩ в страната

ТИР удари автобус по линията Лозен-София на магистрала Тракия

Деца се учат да пишат буквите от глаголицата на 24 май в Садово Сирене от слънчоглед, овесени бургери и веганска луканка са в менюто на втория Фестивал на еко- и биопроизводителите и арттворците

Израелски нанесе удари по цели на „Хамас“ в Ивицата Газа

Румяна Арнаудова: Най-малко трима учстват в корупционната схема в КАТ-Благоевград

Почина американският писател Филип Рот

Тръмп обвини Китай за изострянето в тона на Северна Корея

Манчестър Юнайтед е обявен за най-скъпия отбор в света

Кметството в Търново предприема крути мерки по проблема със старите сгради

Кметът на Велико Търново Даниел Панов и експерти от общинската администрация предприемат крути мерки по проблема с неподдържаните сгради в старинната част на града, които са паметници на културата и са част от архитектурен резерват. Всички къщи и постройки с историческа и архитектурна стойност ще бъдат обстойно проверени. Инспекцията ще бъде извършена от специално сформирана работна група. В нея ще бъдат включени специалисти от кметството, Министерството на културата, Националния институт за недвижимо културно наследство и регионалната структура на Дирекция “Национален строителен контрол”.

Мерките се предприемат след като за около месец се сринаха знакови сгради като къщата на Кокона Анастасия и метоха на Преображенския манастир.Целта е да се установи реалното състояние на вековните постройки. Предвижда се да бъде насочено вниманието на собствениците към задълженията им да спазват предписанията за укрепване или премахване на тези къщи, които са в лошо състояние и са потенциално опасни за пешеходците и автомобилите.

“Законът за културното наследство е отредил на Кмета на община Велико Търново като длъжностно лице подпомагаща функция по въпросите, свързани със състоянието на сградите паметници на културата със собственост, различна от общинската. С оглед ограничените правомощия, до момента Даниел Панов и експертите от общинската администрация са сформирали комисии и работни групи, в резултат на които е извършена проверка на повече от 20 частни сгради в незадоволително състояние. Установено е, че голяма част от собствениците на тези къщи живеят в различни части на България и света. Издадени са им предписания и протоколи, но само двама от тях са реагирали. Наложени са глоби според действащото законодателство”, коментират от общинската администрация.

Кметът Даниел Панов и Община Велико Търново припомнят, че отговорността за частните сгради, които са паметници на културата, е на собствениците им. За незадоволителното им състояние те подлежат на санкции както според Закона за устройство на територията, така и според Закона за културното наследство, като максималният им размер е 30 000 лева. Предвидена е и наказателна отговорност. От общинската управа се надяват притежателите на къщите и постройките в старата част на града да окажат необходимото съдействие за разрешаване на проблемите със състоянието на сградите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.