Съдът оневини нарочен за богаташ от незаконен дърводобив

Районният съд във Велико Търново оневини Костадин Къцарков от Горна Оряховица, който бе обвинен за присвояване на дървесина от незаконна сеч край великотърновскотосело Войнежа. Добитото количество дървен материал бе оценен на 3738 лв.

38-годишният горнооряховец бе даден на Темида преди 2 г. В началото на 2014 г. фирма " Форест груп "ЕООД имала разрешение за сеч върху терен от 82 дка в землището на селото след спечелен търг и разрешение за добив на дървесина от ДГС "Болярка".

Според Районната прокуратура в старата столица в края на януари и началото на февруари тогава Къцарков бил присвоил 65 кубика бял бор и ги продал на " Наталина лес" в Дебелец. Магистратите обаче заявяват в оправдателното решение, че няма доказателства за такова присвояване. Къцарков е оправдан и по обвинения, че е изготвил фалшиви превозни билети от името на фирмата, спечелила търга за сеч във въпросния терен край Войнежа.

Преди 2 г след 5-годишна съдебна сага, горнооряховецът бе оправдан по обвинение,че придобил 450 000 лв.от престъпна дейност и забогатял незаконно от дърводобив.

Тогава Къцарков бе получил присъда от Горна Оряховица за дърводобив на 40 кубика на стойност 4640 лв.,а после го подхваща Комисия за отнемане на имане от престъпна дейност. Действителната причина за дългия процес тогава в крайна сметка се оказва недоразумение и разногласия между съсобственици на горски масив, които първоначално били разрешили извършването на сеч, но някои от тях после се отказали поради роднински неразбории.

Преди 2 г.по този случай ВКС присъди 40 000 лв.разноски в полза на мъжа от Горна Оряховица. Втората оправдателна присъда на Районния съд в старата столица подлежи на обжалване пред Окръжния съд в болярския град.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право