КРИБ подкрепи правителството, но иска реформи (обзор)

"Обстановката около България е доста взривоопасна. Рисковете пред страната ни са много големи предвид бежанската вълна, която се очаква през следващите месеци много сериозно да ни засегне. Не е сега моментът всеки да дърпа чергата към себе си и да клати кабинета, да се създават какви ли не интриги." Това каза председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев след среща на управителния съвет на организацията с премиера Бойко Борисов и вицетата Томислав Дончева и Румяна Бъчварова.

За пореден път бизнес сдружението даде добра оценка на правителството и подкрепата си към него, но подчерта, че реформите в енергетиката, образованието, правосъдието и сектор „Сигурност“ трябва да продължат.

„От отчетите се вижда, че има много сериозни успехи в борбата с контрабандата. Въпреки това България остава на 1-во място в ЕС с 30% дял на сивата икономика“, каза Домусчиев. Според КРИБ са нужни по-активни усилия срещу сенчестия бизнес, особено в транспорта, туризма, производството на алкохол и автосервизите.

Бизнес организацията разкритикува управляващите, че електронното правителство не е на дневен ред. „Максимално бързо трябва да се въведе електронната идентификация, за да може гражданите бързо и евтино да получават справки от институциите“, каза председателят на Асоциацията на информационните технологии Петър Иванов. Той настоя България да регламентира срок за издаване на синя карта за привличане на вискоквалифицирани кадри от страни извън ЕС.

КРИБ подчерта нуждата от реформа в правосъдието. „Правосъдната ни система не работи. Престъпниците се разхождат по улиците. „Трябват реформи и в сектор „Сигурност“, каза Домусчиев. Председателят на КРИБ подчерта, че бизнес организацията не иска оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова, но настоява МВР да залови виновните за убийството на бизнесмена Александър Антов, така както е разкрило стрелците по Алексей Петров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес