Мъж доказа в съда, че не е можел да диша в дрегер

Мъж доказа в съда, че не могъл да диша в дрегера. Н. Караджиев обжалва в съда санкция от 2000 лв. глоба и лишаване от право да управлява МПС 2 години.

Санкцията му била наложена след като на 1 август м.г. го спрели с мотопеда му за проверка за алкохол в Мадан. Полицаите останали с впечатление, че маданчанинът нарочно запушва с език дрегера, за да не може да влезе въздух в него. На дисплея се изписвало грешка и недостатъчно вдишан въздух. Полицаите възприели поведението му като практически отказ да му направят проверка за установяване на употреба на алкохол. Мъжът не носел и контролния си талон от свидетелството за управление.

В съда маданчанинът доказва с медицински документи, че има белодробно заболяване, което му е пречило да издиша необходимия въздух. Епикриза от деня на проверката дава заключение, че мъжът е бил в пристъп на обострена бронхиална астма. Три месеца той провеждал амбулаторно лечение, но въпреки това имал пристъп. Резултат от лабораторно изследване за алкохол нямало, тъй като маданчанинът не отишъл да го направи.

Магистратите в Мадан отмениха санкциите с мотиви, че не се доказва безспорно, че умишлено е препятствал проверката с дрегера и не ставало ясно за какво е санкциониран - дали за това, че е отказал проверка за алкохол, или че не е направил медицинското изследване за концентрация на алкохол в кръвта му. За липсата на контролния талон към свидетелството за управление пък санкцията му пада, тъй като в наказателното постановление полицаите написали "не представя", но не описали какво не представя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право