Съдът отряза бивш полицай за допълнително обезщетение в Русе

Окръжният съд в Русе отхвърли иска на бивш полицай срещу ОДМВР за неполучено допълнително възнаграждение към заплатата. Г.С.Г. настоявал да му начислят към вече изплатеното обезщетение още 341 лв. за нощен труд и 351 лв. за полагащите му се безплатна храна и ободряващи напитки, включително 63 лв. лихва за 2 г. Служителят на реда дори претендирал да му дадат и 256,62 лв. за извънреден труд при организирани обучения.

Г.С.Г. трябва да плати на 750 лв. разноски по делото. Решението не подлежи на обжалване.

Промените в Закона за МВР отрязват социалните придобивки на държавните чиновници, които остават само за служителите на МВР и м.г. Г.С.Г. тръгва да си ги търси чрез съда. Районният съд осъжда ОДМВР да му плати общо 2054 лв. за извънреден и нощен труд, но отхвърля иска му да си осребри и неполучените добавки за 868 лв.

След жалбата му окръжният съд приема, че решението е "неправилно поради незаконосъобразност". В Закона за МВР не са предвидени такива допълнителни бонуси, мотивират се магистратите. Полицаите се компенсират като държавни служители за положени до 50 ч. извънреден труд, а над това време - с платен отпуск до 12 работни дни годишно. Те не могат да искат още пари за нощен или извънреден труд и работа по официални празници. А безплатната храна и ободряващите напитки се получават само в натура и не се компенсират с пари.

В случая експолицаят иска да му платят повторно за вече получено обезщетение, което е "недопустимо и би довело до неоснователно обогатяване", категоричен е съдът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони