В пловдивско село стягат опълчение, за да опазят гората от бракониерска сеч

Доброволни отряди, които ще помагат на служителите на Регионалната дирекция по горите и на полицията за опазване на горския фонд на територията на пловдивското село Калековец (община Марица) ще бъдат сформирани до края на седмицата.

Желаещите да се запишат за опълченци ще могат да го направят още тази сряда от 18.30 часа на общоселското събрание в салона на местното читалище. "Проблемът е много наболял - набезите в гората са непрекъснати, сече се поголовно, а местните хора са изключително обезпокоени и ми сигнализират непрекъснато за бракониери", твърдиви кметът на Калековец Йордан Цаков (Коалиция "Народен съюз").

При извършена на място проверка е установено, че от общинския и частния горски фонд са отсечени над 200 големи дървета или над 300 куб. метра дървесина. "Това говори за добре синхронизирани престъпни посегателства и за съществуването на дървена мафия на територията на община Марица", допълва кметът Йордан Цаков. Доста оплаквания за незаконна бракониерска сеч са стигнали и до общинския съветник в община "Марица" Иван Стойков (Народен съюз).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони