Русия: Турция обстрелва Сирия, защото не може да преживее, че тя се освобождава от терористи

Турция обстрелва сирийски селища през границата си, защото просто не може да преживее, че тези райони се освобождават от терористите и екстремистите. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС.

Москва разчиташе на конструктивни отношения с Анкара, затова не изобличи публично сътрудничеството на Турция с групировката „Ислямска държава“ (ИД), допълва тя пред телевизия RT.

„Ние работихме във Виенския формат, работихме с нашите партньори на двустранна основа и ги убеждавахме, че така не трябва да се прави и че това е неправилно", заявява Захарова.

По думите й вероятно е трябвало да се говори за това публично, но руската страна е изхождала от факта, че не бива да създава допълнително напрежение, а да разреши въпроса.

Коментирайки обстрелите на турската страна по позиции на въоръжените формирования на кюрдите на територията на Сирия, Захарова ги нарича „абсолютно безобразие“.

„В условията на подписване и приемане на Мюнхенското заявление на Международната група за подкрепа на Сирия, когато усилията на всички страни са насочени към прекратяване на насилието, Турция обстрелва сирийски селища през границата си, прехвърля там пари, хора и материално-технически средства. И прави всичко това, защото просто не може да преживее, че тези райони се освобождават от терористите и екстремистите – от тези, които те толкова дълго подхранваха и подкрепяха“, посочва представителят на руското външно министерство.

Коментари

Задължително поле