Пътната полиция следи участниците в незаконни гонки с мощен спортен автомобил

Глобиха глухоням за скандиране против правителството

Полицай от спецчастите загина в свирепа катастрофа край Котел

Делото “Хитрино” продължава с 24 часа видео Експертизата на "Булмаркет" не е входирана

Около 15 млн. лв. ще бъдат отпуснати за служителите на затворите, заяви Цецка Цачева

Водка и уиски в камион с кабели спипаха на Дунав мост 2 В Берковица пък полицаи и митничари прибраха 100 кила ракия

Необходима е приватизация на държавни университети Когато еволюцията се забави, единственият начин за развитие е революция

Осъдиха кмет за трафик на хора, свалиха го и от поста

Протест в Овча купел срещу неукрепен мост над река Владайска

13-годишна ученичка откри огън по своите съученици в Русия

Албански трафикант избяга през ГКПП-Златарево, докато проверяват автомобила му за дрога

Убийство и самоубийство вдигнаха на крак варненски квартал

Бойко Борисов е поел ангажимент за отпускане на средства за заплати на надзирателите и съдебната охрана

Свлачище на входа на Трън прекъсна връзката на града с областта

Влак прегази мъж между Берковица и Монтана

Център за върхови технологии ще изграждат в Пловдив общината и пет университета

Кметът на Пловдив Иван Тотев и ректорите на петте водещи висши учебни заведения – ПУ “Паисий Хилендарски”, Медицински университет, Университет по хранителни технологии, Аграрен университет и Технически университет, поставиха съвместното начало на подготовката за кандидатстване по Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” (НОИР).

Основната идея е в града под тепетата да бъдат изградени център за върхови постижения и центрове за компетентности, приоритетно заложени именно в програма НОИР. Приоритетните области, в които Пловдив желае да развива центровете, са три: здравословен начин на живот и биотехнологии, информатика и информационни и комуникационни технологии, мехатроника и чисти технологии.

Съгласно целите на програмата тези центрове ще създадат възможно най-добри условия за привличане на висококвалифицирани специалисти за провеждане на научноизследователска дейност на високо ниво в европейски мащаб в приоритетните области на Иновационна стратегия за Интелигентна Специализация (ИСИС) и ще подобрят значително потенциала за приложни научни изследвания, експериментална развойна дейност и иновации.

Кметът Тотев и ректорите на петте университета се обединиха около тезата, че е необходимо създаване на цялостна стратегия за общи действия, тъй като извън столицата Пловдив е градът, който има най-големи реални шансове за създаване на център за върхови постижения и центрове за компетентности, използвайки научния потенциал на висшите учебни заведения. “Образованието е един от основните и най-важни приоритети на нашето управление. Готови сме да подкрепим вашите добри идеи, като Община Пловдив се ангажира да подпомогне и участва в създаването на център за върхови технологии. Надявам се всички вузове активно да участват в проекта, за да може Пловдив да надгради сегашното си състояние, привличайки международни партньори и бизнеса, тъй като иновациите в сферата на науката са основата за доброто бъдещо развитие на града”, декларира градоначалникът Тотев. Според зам.-кмета Стефан Стоянов петте университета трябва да участват в общо обединение, за да може Пловдив да има най-добри шансове за успех. Всеки един от ректорите заяви готовност за съвместно участие в създаването на тези центрове на базата на тясното сътрудничество с регионалните институти на БАН.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.