Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Център за върхови технологии ще изграждат в Пловдив общината и пет университета

Кметът на Пловдив Иван Тотев и ректорите на петте водещи висши учебни заведения – ПУ „Паисий Хилендарски“, Медицински университет, Университет по хранителни технологии, Аграрен университет и Технически университет, поставиха съвместното начало на подготовката за кандидатстване по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (НОИР).

Основната идея е в града под тепетата да бъдат изградени център за върхови постижения и центрове за компетентности, приоритетно заложени именно в програма НОИР. Приоритетните области, в които Пловдив желае да развива центровете, са три: здравословен начин на живот и биотехнологии, информатика и информационни и комуникационни технологии, мехатроника и чисти технологии.

Съгласно целите на програмата тези центрове ще създадат възможно най-добри условия за привличане на висококвалифицирани специалисти за провеждане на научноизследователска дейност на високо ниво в европейски мащаб в приоритетните области на Иновационна стратегия за Интелигентна Специализация (ИСИС) и ще подобрят значително потенциала за приложни научни изследвания, експериментална развойна дейност и иновации.

Кметът Тотев и ректорите на петте университета се обединиха около тезата, че е необходимо създаване на цялостна стратегия за общи действия, тъй като извън столицата Пловдив е градът, който има най-големи реални шансове за създаване на център за върхови постижения и центрове за компетентности, използвайки научния потенциал на висшите учебни заведения. „Образованието е един от основните и най-важни приоритети на нашето управление. Готови сме да подкрепим вашите добри идеи, като Община Пловдив се ангажира да подпомогне и участва в създаването на център за върхови технологии. Надявам се всички вузове активно да участват в проекта, за да може Пловдив да надгради сегашното си състояние, привличайки международни партньори и бизнеса, тъй като иновациите в сферата на науката са основата за доброто бъдещо развитие на града“, декларира градоначалникът Тотев. Според зам.-кмета Стефан Стоянов петте университета трябва да участват в общо обединение, за да може Пловдив да има най-добри шансове за успех. Всеки един от ректорите заяви готовност за съвместно участие в създаването на тези центрове на базата на тясното сътрудничество с регионалните институти на БАН.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.